10.5 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Казахстан обяви извънредно положение на цялата си територия

Казахстан обяви днес извънредно положение на цялата си територия, след като протести, предизвикани от повишаването на цената на газа, прераснаха в размирици, предаде Франс прес, като се позова на руски медии.

Агенции Интерфакс, ТАСС и РИА Новости съобщиха за това извънредно положение, цитирайки комюнике, показано по казахстанската държавна телевизия.

По-рано локално извънредно положение беше обявено в най-засегнати от протестите райони: икономическата столица на Казахстан – град Алмати, в Мангистауска област и в столицата на страната Нур Султан, отбелязва АФП.

Осем полицаи и членове на Националната гвардия са били убити по време на размириците в различни части на Казахстан, съобщава Tengrinews.kz, позовавайки се на вътрешното министерство на страната.

Уточнява се, че повече от 300 други служители на реда са били ранени.

Освен това министерството призова населението да не се поддава на провокации.

Днес президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев в обръщението си към нацията заяви, че сблъсъците са довели до смърт и ранени служители на правоохранителните органи. Той предупреди, че властите ще бъдат възможно най-строги към нарушителите и заяви, че зад бунтовете стоят заговорници, които разполагат с подробен план за действие. Токаев заяви още, че счита случващото се в Казахстан за „външна агресия“.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles