12.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Какаов постен кекс

 

По време на пости домакинята, някак си, се справя с основните блюда, но десертът всякога остава най-трудният момент в кулинарията, когато сред продуктите не бива да има такива от животински произход.

„Следвай ме” ви предлага рецептата за постен какаов кекс, който може да се поднася и като десерт, и като побавка към кафето и чая, и като закуска.

Продукти: брашно – 1,5 водна чаша, какао – 3 супени лъжици, сода – 1 чаена лъжичка, сол – щипка, захар -1 водна чаша, олио – ¼ водна чаша, вода – 1 чаша ванилия – пакетче (1 грам), лимонов сок,       разтворено лимонтозу или 9-процентов оцет – 1 супена лъжица, разтворимо кафе – 1 чаена лъжичка, ябълки, сливи или други плодове за кекса.

Приготвяне: Приготвя се суха смес от 2 супени лъжици какао, 2 супени лъжици захар, 2 супени лъжици олио, 2-3 лъжици супени вода, сухи или захаросани плодове, ядки по желание за оформяне на кекса.

Фурната се загрява до 180 градуса. Формата за печене се застила с хартия за печене, намазва се с олио и се посипва с брашно. Ако не разполагате с хартия за печенете, можете да намажете формичката с олио и да я посипете с брашно. На дъното сложете захаросани или сушени плодове и ядки.

Смесете брашното, какаото, содата и солта. В отделен съд смесете захарта, олиото, водата и лимоновия сок (разтворено лимонтозу или оцет) и кафето. Бийте с миксер докато захарта не се разтвори напълно.

След изпичане и охлаждане кексът се обръща с формата върху чиния. Може да се посипе с пудра захар по желание.

 

 

Всичко необходимо за вашата трапеза можете да намерите във веригата магазини АВАНТИ. Вижте ТУК.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles