11.8 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Какво е станало на 10 април през годините

10 април е 100-ият ден в годината според григорианския календар.

През 1710 г. в Англия влиза в сила приетият година по-рано първи в света закон за авторското право.

През 1790 г. е създадена системата за патентоване в САЩ.

През 1841 г. излиза първият брой на вестник Ню Йорк Трибюн.

През 1849 г. американецът Уолтър Хънт патентова безопасната игла.

На този ден през 1912 г. корабът „Титаник” напуска пристанището в Саутхемптън, Англия за своето първо и единствено плаване.

През 1916 г. в САЩ е създадена професионалната асоциация по голф.


През 1925 г. книгата „Великият Гетсби” от Френсис Скот Фицджералд е публикуван за пръв път.
Великият Гетсби (на английски: The Great Gatsby) е роман от американския писател Ф. Скот Фицджералд, издаден за първи път на 10 април 1925 г. Действието в него се развива в Лонг Айлънд, щата Ню Йорк през 20-те години на XX век. Романовата история е смятана от мнозина за олицетворение на срива на американската мечта, за неин коректив в ера на хедонизъм и материални търсения по време на т. нар. от самия автор „Ера на джаза“. Това е най-четеният роман, написан от американец, през ХХ век.

Сюжет

Джей Гетсби е млад милионер със съмнително минало – някои казват, че е направил състояние от контрабанда на алкохол по време на сухия режим. Други говорят, че е убил важна клечка, а трети казват, че е бил немски шпионин и братовчед на кайзер Вилхелм II. Въпреки пировете, които устройва, въпреки неканените гости, които идват на забавите, Гетсби е самотен мъж, копнеещ за любовта на Дейзи. Той само иска да „повтори миналото“ – да се събере с отново с Дейзи. Тя обаче е омъжена за расиста-милионер Том Бюканън, и има малка дъщеря. Гетсби не счита това за препятствие пред любовта му, и в действителност Дейзи е поласкана от нестихващия интерес на Гетсби.

Разказвачът в първо лице е Ник Карауей, млад брокер, който се мести в старата, занемарена къща, която е в съседство с имението на Гетсби. Карауей коментира действията на главните действащи лица. Той скоро осъзнава, че Том и Дейзи са „небрежни хора“. Когато Гетсби позволява на Дейзи да кара новата му кола, тя предизвиква катастрофа, в която Мъртъл Уилсън, любовницата на Том, е убита. Гетсби е толкова влюбен в Дейзи, че поема отговорността за инцидента и впоследствие е застрелян от отчаяния вдовец на Мъртъл, който е собственик на гараж. Освен бедния баща на Гетсби, Ник Карауей и човекът с очила, като очи на бухал, почти никой друг не идва на погребението.


През 1930 г. е произведена е първата синтетична гума.

През 1953 г. на екран е пуснат първият триизмерен филм „Восъчната къща”.

На този ден през 1972 г. е подписана Международната конвенция за забрана на биологичните и токсичните оръжия.

През 1979 г. в 20.34 ч. московско време в Космоса е изстрелян космическият кораб „Съюз-33”, в който лети първият български космонавт Георги Иванов.

Днес се отбелязва Международен ден на съпротивителното движение.

На този ден са родени Джоузеф Пулицър (журналист, 1847 г.), Ерик Найт (британски писател, 1897 г.), Робърт Бърнс Уудуърд (американски химик, Нобелов лауреат през 1965 г., 1917 г.),  Лиз Шеридан (американска актриса, 1929 г.), Омар Шариф (египетски актьор, 1932 г.), Стивън Сегал (американски актьор, 1951 г.), Бейбифейс (американски певец, 1958 г.), Манди Мур (американска певица, 1984 г.).

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles