21.2 C
София
вторник, април 16, 2024
spot_img

Какво е станало на 9 април през годините

1387 г. – Османският владетел Мурад I превзема Солун.

1667 г. – В Париж се организира първата в света публична художествена изложба.

1866 г. – В САЩ е приет Закон за гражданските права, който предоставя равни права на всички граждани на САЩ, с изключение на индианците.

1877 г. – Провежда се заседание на екзархийския синод, на което Панарет Пловдивски и Григорий Доростоло-Червенски предлагат на Антим I сам да се откаже от заемания пост.

1916 г. – Първата световна война: Германската армия започва третата си офанзива в битката при Вердюн.

1940 г. – Втората световна война: Нацистка Германия започва Операция „Везерюбунг“, при която нахлува в Дания и Норвегия.

1963 г.Уинстън Чърчил става първият чужденец, получил званието почетен гражданин на САЩ.

Той се смята за една от определящите фигури на XX-ти век, запомнен с вдъхновяващите си речи и с това, че води Великобритания до победа във Втората световна война. Уинстън Чърчил е политически герой, носител на Нобелова награда и човек, който със сигурност ще бъде запомнен в продължение на веков. Ако обаче се вгледаме отвъд неговото остроумие и дипломатическите умения, ще видим с човек със силно тревожни възгледи,  които биха смутили  и най-големите му привърженици.

Нека видим някои странни и чудовищни неща, които Чърчил е направил или казвал, от които може да ви настръхне косата.

Заради него над три милиона индийци умират от глад 

Когато избухва Втората световна война, военните се нуждаят от ресурси. Във времена на отчаяна нужда, доставките, предназначени за Индия са реквизирани за други цели и Индия се оказва лишена от важни ресурси, на които разчита. Когато е уведомен за глада, Чърчил отговоря: „Тогава защо Ганди все още не е умрял?“ Той отказва искания за изпращане на храна, както от Индия, така и от собственото си правителство. „Мразя индийците“, казва Чърчил. „Те са зверски хора със зверска религия.” Гладът отнема три милиона живота, повече от шест пъти повече от жертвите на Великобритания през цялата Втората световна война. Според някои историци това решение може да е един от най-големите фактори, предизвикали опустошителния глад в Бенгалия от 1943 г.

„Запази Англия бяла“

В последните си години Чърчил се фокусира върху задържането на чернокожите имигранти от Западна Индия към Англия. Всъщност той го приема толкова сериозно, че предлага да промени лозунга на кампанията си на „Запази Англия бяла“ в последните си дни на власт. Той има навика да прави расови коментари, особено към чернокожите.

Чърчил планира изненадващо нападение срещу Съветския съюз

Чърчил не харесва Съветския съюз и Сталин. Когато армията му се придвижва през Европа, в Берлин, Чърчил смята, че най-доброто нещо, което трябва да направи, е да ги изненада като напълно смени стратегията си. Чърчил предлага да се съюзи с останалата германска армия, за да започне изненадваща атака срещу Съюза. Ако беше изпълнен, планът му щеше да бъде една от най-странните промени в съюза в историята. Неслучайно получава името „Операция Немислима“. Макар че Съветския съюз е голяма заплаха, малцина от обкръжението му се съгласяват с плана на Чърчил.

Казва, че Англия трябва да намери своя Хитлер

През ноември 1938 г. Хитлер вече започва да упражнява влиянието си за увеличаване на германската територия и засилва натиска върху Чехословакия и Испания. Евреите са изгонени от страната, а еврейските предприятия изгорени до основи. В отворено писмо до Хитлер Чърчил го призовава да потуши военните си амбиции, в отговор на знаците, че планира да обяви война на народите в Европа. Що се отнася до останалата част от мирогледа на Хитлер, Чърчил дава изненадваща подкрепа на Хитлер. „Винаги съм казвал“, пише той, „че ако Великобритания бъде победена във войната, се надявам да намерим Хитлер, който да ни върне към нашата законна позиция сред нациите.“ Военните амбиции на Хитлер са проблем за Англия. Но неговата социална политика, според Чърчил, е разбираема — и дори нещо, на което се възхищава.

Подкрепя химическата война срещу „нецивилизованите племена“

Когато Чърчил е държавен секретар по въпросите на войната, кюрдите се бунтуват срещу британското управление. Чърчил има важна роля в задържането им във владение на Англия. Планът на Чърчил да се справи с бунта е да бомбардира кюрдите с химически атаки. В арсенала си той има газове, които биха накарали жертвите да кашлят кръв и да повръщат неконтролируемо, и той не вижда причина да не използва тези оръжия. „Аз силно подкрепям използването на отровен газ срещу нецивилизовани племена“, пише Чърчил в едно свое писмо. 

1970 г. – Пол Макартни обявява официално разпадането на легендарната група „Бийтълс“.

1990 г. – Унгарският демократичен форум идва на власт в резултат на избори след 40 години комунистически режим.

1991 г. – Грузия обявява независимостта си от Съветския съюз.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles