14.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Какво ме ухапа и как да реагирам

Помощници от природата при ужилвания от насекоми

Лятото и ранната есен за времето, в което ни жилят какви ли не насекоми. Не винаги имаме репеленти срещу тях и облекчаващи средства от аптеката. Въпреки това можем да си помогне.

Най-напред трябва да установим какво точно ни е боцнало. Това става по вида на мехурите, възпалението, зачервяването, подуването, болката, сърбежът и дразненето, като цяло. Реакцията зависи от вида на насекомото и чувствителността на организма.

Ако сте били на открито и може би в близост до гористи местности, вероятно сте били ухапан от комар, кърлеж или паяк.

Ако сте били в близост до храна или боклук, вероятно сте били ухапани от муха или ужилени от пчела или оса.

Ако сте били на закрито, седите някъде или си играете с домашен любимец, това може да е бълха.

Ако сте били ухапани в леглото си по време на сън, това може да са дървеници.

Ако сте били ухапани на плажа, може да са пясъчни бълхи.

Малки сърбящи червени пъпчици – тва е най-често срещаният видим симптом на ухапване от насекомо. При единично такова ухапване е от комар или муха може да забележите мъничка следа от ухапване в центъра на пъпчицата, когато ухапването е от комар.

Ухапванията от бълхи представляват множество малки сърбящи пъпчици, групирани заедно. Вероятно ще ги намерите в области, където дрехите ви прилягат плътно към тялото – например около кръста.

Ухапванията от дървеници са сърбящи червени подутини, някои от които с мехурче, групирани в редове от по две или три.

Ужилванията, като цяло се характеризират с подуване на кожата около мястото на ухапване.

Ухапванията от пчели и оси причиняват незабавна остра или пареща болка и подуване. Те оставят червенина с малко бяло петно там, където жилото е пробило кожата. Има и  известно подуване в района. Пчелите оставят жилото си в кожата на мястото на ухапване. Ако сте ужилен от пчела, отстранете жилото. Ужилването на човек убива пчелата, тъй като жилото се изважда от тялото на пчелата.  Други жилещи насекоми като стършели и оси не оставят жилото си. Ако сте били ужилени и не намирате жилото, най-вероятно ви е ужилила оса или стършел. Тези насекоми могат да ужилват няколко пъти подред.

Ухапванията от кърлежи са яркочервени, но безболезнени, така че лесно може да ги пропуснете. Има вероятност да откриете ухапването с кърлеж, все още прикрепен към вас. Повечето ухапвания от кърлежи са безвредни, но много кърлежи носят опасни заболявания като лаймска болест или петниста треска. Ако кърлежът е прикрепен към вас, трябва да го премахнете възможно най-бързо. Използвайте чифт пинсети, за да хванете кърлежа близо до главата му и дръпнете – не използвайте въртеливи движения, тъй като това може да накара главата да изскочи и да остане крачето прикрепени към кожата ви. Когато премахвате кърлеж, използвайте пинсети, а не други предмети. Ако не можете да премахнете кърлежа, незабавно се свържете с лекар.

 Следете зоната на ухапване. Ако видите бързо развиващ се обрив, това може да е признак на лаймска болест. Незабавно отидете на лекар.

Винаги трябва да проверявате за кърлежи, ако сте били на открито в гориста местност или в парка. Кърлежите обичат топли, тъмни места, така че проверявайте по цялото си тяло.

Парализата от кърлежи е рядко срещано явление, при което женски кърлеж освобождава невротоксин, който причинява временна парализа. В повечето случаи преминава веднага след изваждането на кърлежа.

Въшките обикновено се откриват по шията, скалпа и зад ушите. Ухапванията им изглеждат като обрив, а най-вероятно е да откриете въшките и техните яйца (наречени гниди) в косата. Ако имате въшки, ще трябва да измиете косата си с шампоани за унищожаване на въшки и да изперете всички дрехи и спално бельо, които може да са влезли в контакт с тях.

Ухапването на конските мухи е болезнено. Следните симптоми могат да съпътстват ухапване им:

• виене на свят

• възможен сърбеж на очите и устните, с розови или червени отоци

• умора

• обща слабост

• копривна треска или уртикария

• хрипове

Първоначалните ухапвания от дървеници не причиняват реакция, но индивидите с висока чувствителност могат да развият различни болестни състояния  или папули. Да се отървем от дървениците, включва изхвърляне на матрака и пране на чаршафите и дрехите в много гореща вода.

Ухапването от бълха обикновено води до подуване, което достига пика си до 30 минути и след това се превръща във втвърдена папуларна лезия в рамките на 12–24 часа. Хората, които са чувствителни към ухапвания от насекоми, могат да изпитват сърбеж около мястото на ухапване за около седмица. Бълхите могат да предават заболявания като тиф.

                                 Лечение на ухапването

Почистете мястото на ухапване със сапун и вода. Това ще помогне да го почистите и може да предотврати допълнителна инфекция. Най-добре е да не използвате други кремове или лекарства на мястото на ухапване, докато то не е чисто.

Използвайте крем против сърбеж, ако чувствате такъв. Потърсете антихистаминови продукти.  Не разчесвайте ухапването, тъй като това може да доведе до раздразване и разпространяване. Локалните кремове, гелове и лосиони – особено тези, съдържащи прамоксин или бенадрил – могат да помогнат за овладяване на сърбежа.

Намалете отока. Направете хладен компрес с кърпа, навлажнена със студена вода или напълнена с лед, и я задръжте върху подутия участък. Ако е възможно, повдигнете мястото на ухапване, за да намалите притока на кръв.

Папуларна уртикария. Сърбящи и червени неравности могат да се появят в резултат на свръхчувствителност към ухапвания от насекоми. Това обикновено се случва след ухапвания от бълхи, комари и дървеници. Лечението на уртикария включва антихистамини и локални стероиди. Не драскайте кожата, тъй като това може да доведе до образуване на белези или инфекция.

Шок. Някои ухапвания от насекоми могат да причинят алергична реакция, която може да бъде много опасна. Първите признаци на сериозна реакция често са копривна треска, обрив, подуване на гърлото или езика и затруднено дишане. Трябва да се приложи спешна медицинска помощ.

Ето 12-те от най-често използваните средства при такива инциденти, повечето от които ги има във всяко домакинство.

1.Чесън – едно от най-добрите природни лекарства, употребявано не само при ужилвания. Ако намажете хубаво с обелена скилидка чесън, ще намалите сърбежа и болката.

2. Лед – поставянето на лед е най-простият и ефективен метод, каращ болката да изчезне и възпалението да намалее.

3. Лук – той има способността да облекчи сърбежа и раздразнението. Необходимо е да разрежете една малка глава лук и да я наложите върху засегнатата област.

4. Лимонов сок – намалява отока и зачервяването. Установено е, че витамин C-то, което се съдържа в лимоните има противоалергично действие.

5. Оцет – той бързо намалява болката и сърбежа при ухапване. Първоначално щипе много, но после сърбежа спира и отока спада.

6. Мед – не само помага за облекчаване на сърбежа и дискомфорта, но също така намалява отока и ускорява зарастването на засегнатата кожна тъкан.

7. Сода за хляб и вода – намажете директно засегнатото място с каша от сода за хляб и малко вода и ще облекчите бързо болката.

 8. Билки и етерични масла – невен, босилек, лавандула, мента, алое вера, живовляк неутрализират токсичността на отровата на насекомите и редуцират възпалението и сърбежа.

9. Паста за зъби – съдържанието на мента я прави доста ефективна при борбата с ухапвания. Охлажда и облекчава сърбежа.

10. Кал – от векове се използва кал при ужилвания. Тя може да не е най-чистото средство, но предотвратява появата на оток и успокоява.

11. Тютюн – поставен директно върху ужиленото или ухапано място, облекчава почти мигновено.

12. Сол  – тя има антибактериално и успокоително действие. Ако бъде нанесена след ухапване или ужилване, обривите и зачервяванията изчезват, а отоците спадат изключително бързо.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles