10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Какво установи проверката за починалата в Пловдив след ваксинирането

Жената е издъхнала от остра сърдечна недостатъчност с белодробен оток

Вчера започна спешна проверка в Пловдив заради смъртта на 57-годишната жена, която е била имунизирана с препарата на AstraZeneca. Припомнете си случая ТУК.

„Събираме факти, нашата проверка започна преди 24 часа, когато разбрахме за този инцидент. Свързахме се с общопрактикуващия лекар на починалата жена, иззехме цялата медицинска документацията и се свързахме с лечебното заведение, където е направена имунизацията”, обясни секретарят на Регионалната здравна инспекция- Пловдив д-р Сийка Димчева.

Тя обясни, че по данни от съдебно-медицинската експертиза тя е починала от остра сърдечна недостатъчност с наличие на белодробен оток, без данни за тромбози.

„Окончателният протокол от експертизата ще бъде готов във вторник или сряда следващата седмица. Тогава ще могат да се правят окончателни изводи”, коментира д-р Димчева. Тя допълни, че на територията на Пловдивска област са приложени малко над 14 000 дози от ваксината на «Астра Зенека».

„Обичайните реакции, които чуваме, са тези, които и очакваме. Става въпрос за болезненост на мястото на убождане, леко разтрисане, температура, главоболие. Това са очаквани реакции”, каза още тя. По думите й починалата жена е отишла на рутинен преглед при кардиолог с направление.

„В хода на прегледа е имало коментар по отношение дали тя е необходимо да бъде имунизирана. Лекарят оценява състоянието и към момента като стабилно и може да бъде извършена имунизация”, допълни д-р Димчева.

Следвай ме – Здраве / Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles