12.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Как да изградим силен имунитет на бебетата и децата?

Д-р Детелина Тодорова,  общопрактикуващ лекар

 

Как да изградим силен имунитет на бебетата и децата независимо от сезона? Вече няма сезон за болестите. В момента масово пак много деца са болни.Сигурно сте чували или ви е познат режима: 2 седмици на градина или училище, после 1-2 седмици с ангина или грип вкъщи.

Здраве за децата, но как? Отговорът е силен имунитет!

За да са здрави, на децата (а и на възрастните) им е нужна силна имунна система. За повечето хора добрият имунитет не е даденост и трябва да се изгради, а за това са нужни поне няколко месеца. При децата съществуват предпоставки за развитие на клетъчен глад заради характерните за техния организъм ускорен метаболизъм, увеличена нужда от хранителни съставки, свързана с ускорения растеж и по-малкия обем на храносмилателната им система. Накратко казано, детската храносмилателна система е недоразвита, а изискванията към нея са по-големи, тъй като през този период се изграждат цели други системи – скелетна, мускулна и пр. Затова е изключително важно храната за децата да бъде висококачествена. В това отношение нищо не може да се сравни с микроводораслите.

Още по-деликатен е случаят при по-болнавите. Всяко боледуване през ранното детство разстройва психо-нервно-ендокринно-имунната (ПНЕИ) система и предразполага към по-нататъшно влошаване на здравето, т.е., получава се порочен кръг. Когато детето боледува, голяма част от ензимната активност се насочва към възстановяване на здравето и за храносмилането остават по-малко сили. Затова честите боледувания пречат на растежа.

Друг голям проблем за детската възраст е употребата на лекарства, особено антибиотици, и свързаната с това дисбактериоза. От своя страна тя предразполага към микролезии (нарушаване целостта на лигавиците в храносмилателната, дихателната и пикочно-половата система), което води до по-лесно инфектиране и алергизиране. Така още в началото на живота се залагат основите на бъдещи болести и понижена жизненост, които намаляват интелигентността, приспособимостта, творческите способности и възможностите за напредък в живота.

Къде е ролята на водораслите и другите суперхрани?

Всички микроводорасли са изключителен източник на белтъци (неколкократно по-пълноценни от месото, рибата и соята), хлорофил, ензими и физиологично активни вещества с цялостен оздравителен ефект и стимулиращо развитието действие. Желязото и вит. В12 в AFA имат мощен кръвотворен ефект. AFA съдържа всички жизнено необходими микроелементи, които детският организъм не може да си набави отникъде другаде така пълно и лесно. Спирулината пък е много богата на гама-линоленова киселина (заради което е наречена “майчиното мляко на планетата”). Тъй като в хуманизираните млека няма достатъчно ГЛК, за бебетата (дори естествено хранените), е особено важно да приемат Зелена енергия.

Коластрата е истински елексир за бебетата и децата. Тя е първата естествена храна на бозайниците и има огромно значение за запазване на живота и здравето на новородените. Незаменима е при недоносени и деца с ниско за възрастта тегло, при такива, които не наддават добре, при изкуствено хранене и повечето проблеми с храносмилателната система, включително чревни инфекции. Особено добре се отразява на деца с намалени защитни сили, които боледуват по-често

За новороденото дете е от голямо значение регулирането на чревната флора, което се постига чрез приемането на пробиотиците ацидофилус и бифидус.

При недостатъчно наддаване на бебето веднага трябва да се включи Коластра (растежни фактори), а след третия месец постепенно и Зелена енергия, която набавя безценни съставки, увеличава апетита и стимулира растежа. Това да става внимателно, тъй като в нея се съдържа люцерна, която има по-груба структура и не е така лесноусвоима като микроводораслите. До третия месец на детето е най-добре да се дават само коластра, AFA .

При хронични смущения, протичащи с диария, както и при лоша поносимост към майчиното мляко, много добър ефект дава добавянето на коластра и ензими с водорасли. Ензимите се смесват с мляко или пюре преди консумация (температурата им да не надвишава 40 С). Те подобряват значително усвояването на всички храни.

ЕМК се включват след втория месец, като се започва с по 1 капка на ден, за да се провери поносимостта, и постепенно се стига до 2-3 пъти по 5-10 капки. Спират се временно само при разстройство. За кърмачета, бременни и кърмещи жени е препоръчително 6% от дневния прием на калории да се доставя от ненаситени мастни киселини.

Комбинацията на коластра, Супер Антиоксидант и ЕМК се отразява много добре при астма и алергии. През последните години в света се утвърждава все по-масово тенденцията антихистаминовите средства да се заместват с антиоксиданти, особено пикногенол и гинкго билоба. Доказано е стабилизиращото им влияние върху клетъчната мембрана, в това число и на мастоцитите. Така се коригира склонността към прекалено лесно освобождаване на хистамин и това намалява алергичните реакции.

ЕМК също стабилизират клетъчните мембрани, микротубуларния апарат и лигавиците, въздействат положително върху жлезите с вътрешна секреция и пр.

Да не забравяме, че не става дума за лекарства, а за супер пълноценни храни, от които повечето родители поради неинформираност напълно неоснователно лишават своите деца.

Затова ако се подкрепи тялото с микроводорасли, коластра, ЕМК, пробиотици (Ацидофилус и Бифидус), ензими и други добавки ,което е желателно, а в голям брой случаи – те са абсолютно необходимо за здравето на децата.

Нашият опит показва, че начинът на боледуване на децата се променя видимо, след като те са приемали редовно водорасли, коластра и ЕМК в продължение на 3-6 месеца – болестите се разреждат, протичат по-леко и бързо и организмът реагира много по-добре на лечението.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles