4.9 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Как да изсушим домати вкъщи?

Сушените домати с отличен акцент към ястията. От няколко години те вече са възприемат добре и от българските гастрономи. Как обаче да си г приготвим вкъщи, за да не харчим излишни пари? Защото те се продават, но цената им не е за подценяване!

„Следвай ме” ви предлага няколко вариант за сушени домати.

Първото и основно правило е те да са цели и с гладка кожа. Продуктът не бива да е презрял, тъй като в такъв случай ще е много сочен.

Ако живеете в къща с двор или сте на вилата, можете да сушите доматите на слънце в продължение на седмица – две, като периодично ги обръщате. Предварително обаче те трябва да са покрити с марля.

Лесният начин е те да бъдат изсушени във фурната. За цета ще са ви необходими: домати – 2 кг, чесън – 6 скилидки, сол – 15 г, захар – 25 г, ароматни треви – 50 г, черен пипер – 15 г, зехтин – 30 млл.

Чистите плодове се разрязват наполовина или на четвъртинки, сърцевината се изгребва. Резенчетата се слагат в тавичка, застлана с пергаментова хартия. Сухите компоненти се разбъркват. С тях се посипват доматите.  Сушат се във фурната в продължение на 4-5 часа при температура максимум до 125 градуса. Добре е да включите конвертор на фурната, ако разполагате с такъв или да сложите пръчица между вратичката на фурната, за да не се затваря плътно и така да се получи преобръщане на въздуха.

Така приготвените домати се слагат в стерилни буркани, редуват се със смения чесън и ароматните треви. Празната част до нивото на капачката се запълва със зехтин. Така приготвени, сушените домати се съхраняват в хладилника, но не повече от един месец.

Някои сушат доматите и в микровълновата фурна. За целта се отделят 30 минути време.

Необходими продукти: домат – 10 броя, ароматни треви – 5 г, морска сол – 2 г, чесън – 5 скилидки, олио или зехтин – 50 млл.

Измитите и подсушени домати се разрязват на четвъртинки, вътрешността се отделя, изтискват се. Слагат се в подходящ съд, посипват се с ароматните треви. Микровълновата фурна се загряла на максимум, слагат се доматите за 5 минути. Изваждат се. Когато изстинат, образувалият се сок се излива. Слагат се отново в микровълновата фурна за 5 минути. Процедурата се повтаря още веднъж, общо три пъти. Чесънът се нарязва на тънки филийки. Доматените реценчета се редят в буркани, между слоевете се слага чесънът и тревите. Заливат се с растителното масло. Съхраняват се в хладилника.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles