8.2 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Как да научим детето да кара велосипед?

Детето вече е голямо, време е от велосипеда с три колела да се качи на истински.

Често пъти родителите питат, коя е най-подходящата възраст за това. Това е възрастта, в която малките крачета вече успяват да достигат спокойно педалите и да ги въртят без затруднение. Не забравяйте и желанието на малчугана – ако го е страх, не настоявайте да се качи на двуколесен велосипед само, защото вие сте решили, че точно сега имате време да го учите. Настоява ли, действайте.

Първото, на което трябва да го научите е, да пада безопасно. За целта идете на добре озеленена поляна. Тренирайте падания заедно така, че детето да се научи да разпределя равномерно тежестта, като му внушите в никакъв случай да не я стоварва върху ръката. Още при тренировката за паданията му сложете каска, наколенници и налакътници. Те ще му трябват и при карането на велосипед. Тези артикули отрано ще му създадат навик да спазва елементарните правила за собствената безопасност. Тренирайте падания до тогава, докато то се научи да реагира автоматично.

Настройте велосипеда според ръста му – височина на седалката и ръчките за управление. Пак на поляна, още преди да започнете да го учите да кара, тренирайте падания с велосипеда, като го прихващайте преди колелото да полегне на земята. Идеята е детето да се научи да посреща залитания и падания безопасно. Ръчките на велосипеда не бива да са на 90 градуса. Така при падане те няма да се врежат в коремчето или слабините му.

Започнете постепенно обучението да се управлява велосипед на две колела. Придържайте детето за седалката. Важното е то да усеща стабилността на ръката ви, за да не се страхува. Започнете карането с малки дистанции. Когато видите, че хлапето пази равновесие, започнете постепенно да се отдалечаване на крачка-две от него, но му говорете, за да знае, че сте в помощ, ако се наложи. Когато то се научи да прави кръгче из училищния двор, не тичайте след него с изплезен език, а седнете на някоя пейка и го изчакайте. Детето ви вече може да кара колело. За да стане безопасен велосипедист както за себе си, така и за околните обаче, ще трябва да му разясните вкъщи елементарните правила на движение и да настоявате то да ги прилага при следващите ви излизания на улицата.

Освен това, трябва да му внушите, че карането на колелото не е само средство за развлечение, ни и отличен начин за раздвижване и спорт, от което заякват мускулите, краката и гърба, а координацията се подобрява.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles