5 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Как да не изгубим детето в МОЛ-а?

На много майки се случва да изпаднат в паника, когато дори за миг изгубят детето от погледа си в МОЛ-а или на друго обществено място. Когато обаче то наистина се изгуби, няколко минути, докато бъде намерено, се превръщат във вечност мъчение.

За да си спестите такива преживявания, следвайте следните съвети:

Ако детето е още много малко, ще му е много трудно да ви намери, ако се загуби. Затова, когато отивате на пазар в търговския център, по-добре го оставете в къта за игра при другите деца, ако там има лице, което наблюдава, забавлява и се грижи за малчуганите.

Когато отивате на място, където има много хора, облечете хлапето с ярка дрешка, за да можете да го забележите отдалече в тълпата. Въпреки това, дръжте го за ръка. Ако в МОЛ-а ви се налага да пробвате дреха, нека то влезе при вас с пробната, не го оставяйте в магазина.

Ако детето е на 5 и повече години, обсъдете преди излизане къде ще се срещнете и как да се държи то, ако се изгуби. Внушете му да не се доверява на непознати, а да разкаже, че се е изгубило на служител в магазина, на информационния щанд, на охраната или на полицай. Ако наоколо няма такива, да разкаже за бедата си на майка, която е с дете или с деца. Тя добре ще влезе в ситуацията ви и ще предприеме възможно най-адекватните мерки в случая.

Внушете на малчугана да не се отделя от вас, когато излизате, да знае трите си имена, телефонния номер и домашния адрес наизуст.

Ако детето ви е срамежливо, ще ви отнеме доста време, докато го научите да се обръща за помощ към хора, които не познава. Не губете търпение, продължавайте да го учите.

Напишете трите му имена, вашия телефонен номер и домашния адрес в случай, че то не може да запомни тази информация. Бележката сложете в плик или непромокаема опаковка и я сложете в джоба на дрехата му, като то трябва да знае къде се намира листчето и го извадви при необходимост.

Всякога носете със себе си фотография на детето, която е правена неотдавна, най-много преди година. така, ако то се изгуби, всякога ще можете да я покажете на хората и да попитате дали са го виждали.

Използвайте прости устройтва за следене. Сега се продават всякакви джаджи с GPS – системи. Ако детето е по-голямо, купете му смартфон, с него ще знаете всякога къде се намира. Ако ползвате друго устройство, внушете му да го носи винаги, когато сте навън, сред много хора.

Внушете му още, че не трябва да пуска ръката ви, а ако я пусне за миг да остане на същото място, за да го намерите.

Какво да правят родителите, ако изгубят детето?

Постарайте се да не се паникьосвате, за да съобразявате трезво.

Спрете за няколкто секунди и внимателно се огледайте на всички страни. Навярно детето е в полезрението ви.

Не се стеснявайте да го викате високо по име. Когато ви чуе, то ще се успокои, че сте наблизо.

Ако сте в МОЛ-а, в атракционния парк или на друго подобно място, веднага се обърнете към охраната. Обърнете се към полицията, ако прецените, че персоналът няма да се справи с намирането.

Старайте се да не се отдалечавате от мястото, където сте го изгубили. Колкото по-малко е детето, толкова по-малка е вероятността то да е отишло далече. Ако съпрузите са заедно, единият е добре да остане на място, а другият да тръгне да го търси.

 

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles