21.3 C
София
вторник, април 16, 2024
spot_img

Как да не изпуснем добрата реколта от зеле?

Зелето се смята за една от най-непретенциозните култури. Въпреки това, то има своите болести, макар и малко.

През втората половина на лятото, особено в горещите дни тази култура може да развие фузариозни увреждания.

Фузариозата е заболяване по растенията, причинявано от гъби от рода Fusarium. Освен по зелето, то най-често се среща при пшеницата и царевицата. От нея културите загниват. Симптомите на заболяването се появяват след дъждовен период.

Сигурният й признак е омекване на листата и промяна на цвета към кремав. Този процес започва бавно, затова зелето трябва да се наблюдава внимателно. В следващия етап на ход са бактериите, които предизвикват черната гнилост. Тя прониква в растението не само от листата, но и през повредената коренова система. Тази зараза поразява както обикновеното зеле, така и цветното, броколите, китайското и всички растения от този основен вид.

Поразените листа на зелката от омекване и придобиване на бежов цвят започват да стават жълти, а жилките в поразенто място почерняват.

Инфекцията се предава от заразени семена, тя може да се съхрани и в растителни остатъци в почвата от минали реколти.

Може би звучи смешно, но за да нямате проблем с фузириозата, трябав да съберете колкото е възможно по-рано зелевата реколта, щом видите, че тя е готова. Както вече казахме, заболяването поразява във втората половина на лятото.

Основно правило е, ако през миналия сезон зелето е поразено от това заболяване, не засаждайте същата култура и за следващото лято.

Независимо, че в интнернет можете да намерите какви ли не народни рецепти срещу фузариозата знайте, че те не помагат. Единствената борба с нея са агротехническите средства и фунгицидите. В магазините за растителна защита и агрокултури ще ви предложат няколко марки.

Гъсениците са основен враг на зелето. Изчистването им от листата му е почти невъзможно. Въпросните членестоноги, веднъж попаднали върху тях, развиват по няколко проколения особено през месец август. От тези вредители спасяват само инсектицидите.

Преди да съберете зелевата реколта изчистете добре и дезинфекцирайте мазето, в което ще я съхранявате. Дезинфекцията става с разтвор от аграрната аптека. По време на събирането не травмирайте кочаните. Ако случайно ги ударите и нараните, не прибирайте тези зелки за зимата, а ги заделете за скорошна консумация. В случай, че имате хубав зимник и сте решили да съхраните часнт от реколтата и като прясно зеле, в помещението температурата не бива да пада под нулата. Освен това, дръжте го далече от картофите, ряпата, морковите и другите кореноплодни.

 

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles