8.9 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Как да отглеждаме сциндапсус

Отглежда се много лесно. Подходящ е както за дома, така и за офиса. Не изисква специални грижи.

Сциндапсус е прекрасно зеленолистно цвете, което обича да се катери нагоре или да се спуска каскадно надолу от висяща саксия. Листата му са обагрени в чудесни шарки, които правят това растение така интересно. Стъблата му са крехки и увивни. С тяхна помощ сциндапсусът успява да се катери или се спуска, а разклоненията му образуват интересни форми.

Сциндапсусът има нужда от обилна светлина. Добре е тя да не е пряка, въпреки че и пряката не би му се отразила толкова зле. Важно е да се постави на място, добре защитено от течение.

През пролетта, лятото и есента се полива обилно. През зимата поливането намалява до оскъдно. Почвата се оставя да поизсъхне леко и чак тогава се полива. Важно е да не се оставяаа вода в чинийката.

Предпочита умерената температура и през лятото и зимата. Градусите през зимата не трябва да падат под 10-13, а през лятото понася жегите, но предпочита температури от порядъка на 22-25 градуса. Не го поставяйте в близост до отоплителни уреди или климатици!

Не е претенциозен откъм почвата. Може да го засадите в почвени смеси подходящи за зеленолистни растения и храсти. Добре е почвата да бъде дренирана. Не се налага специално подхранване.

Няма нужда от задължително пресаждане при отглеждането на сциндапсус. Ако се разлисти прекалено или стане твърде висок, пресадете го в по-голяма саксия със същата почвена смес.

Размножаването става лесно чрез резници, засадени през пролетта и лятото. Добре е почвата да се поддържа сравнително суха, докато резниците се захванат. Не излагайте на слънчева светлина. В този период растението е добре да стои на сянка или полусянка.

Scindapsus – сортове

Scindapsus ‘Aureus’ – това е най-често отглежданият и най-непретенциозен сорт scindapsus. Листата са тъмнозелени, покрити с лимонено жълти или кремави ивици, а стъблата са тъмнозелени или лимоненожълти. Това е най-бързо растящият сорт.

Scindapsus ‘Marble Queen’ – вторият най-популярен сорт сциндапсус е по-труден за отглеждане. Листата му са тъмнозелени, покрити с бял кремав мраморен модел, а при силна слънчева светлина изглеждат почти напълно бели. Този сорт е бавно растящ.

Scindapsus ‘Enjoy’ – листа с големи бели петна на зелен фон, които са леко набръчкани и по-малки от другите сортове.

Scindapsus ‘Neon’ – листата и стъблата са равномерно липовозелени , много ярки на цвят. Сциндапсусите от този сорт също често се срещат под името „Devil’s Ivy“.

Scindapsus ‘Jade’ – листата и стъблата са еднакво тъмнозелени на цвят.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles