15.1 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Как да откажем котката да спи в леглото ни

Растението рута пъди писанката, тя повече не рие в разсада

Някои стопани на котки се оплакват, че домашните им любимци не само спят в леглото им, но го и превръщат в свое обиталище. Понякога дори използват някои от краищата му в своя тоалетна. За тези, които искат да откажат четириногите от този навик „Следвай ме“ предлага няколко съвета:

Застелепе спално бельо, което е ароматизирано с уханието на розмарин, лавандула или други билки. Следете дали въпреки това котката няма да остави нежелани следи. Ако пак е използвала леглото ви за тоалетна, преградете пътя й към спалнята. Това става с ароматно плашило на прага на стаята – накапете няколко капки от ароматно билково или портокалово масло. Можете да го напръскате и с отблъскващ спрей, чиято миризма улавят само животните. Такива продукти се продават в зоомагазините.

Котараните не обичат обичат миризмата на парфюмите, тъй като е силна. Опитайте и с тях.

За да живеете в мир с котката, трябва не само да я възпитате, но и да я надхитрите. Ако сте се уморили да й се карате за напишканото по ъглите, напръскайте ги с лимонов или портокалов сок.

Хората с вили пък се оплакват, че когато заминат през лятото и вземат котката със себе си, тя не се уморява да рие в градината и им съсипва разсада.

В чужбина срещу подобни неудобства се продават смески с почва, в която има аромат на урина от хищник. Домашните любимци са предпазливи и не ходят там.

У нас все още на пазара няма това улеснение. От селскостопанските магазини обаче можете да си купите културата рута (вълшебническа трева). Тя е приятна украса за около с нежнозелените си стебълца и яркожълтите цветчета. Расте на малки туфи. Независимо, че рутата е предпочитана от все повече любители – градинари, тя е ненавистна за котките. Ако оградите с нея лехите с доматите или насажденията, предпочитани за риене от вашата котка, тя повече няма да припари до тях.

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles