10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Как да подхраним младото ябълково дърво?

Плодните дръвчета извличат от почвата голямо количество от полезните й съставки, с които се хранят. С годините тя обеднява и ако не бъде подхранена, качествена реколта не е възможна. Особено чувствителни са ябълковите насаждения. Когато те са обезпечени с макро и микроелементи, синтезирани белтъци, витамини и други биологично активно вещества, растат бързо. В резултат, макар и млади, могат да дадат добра реколта от вкусни плодове.

Основният начин за набавяне на хранителни елементи е кореновото подхранване. Съществува обаче и друг начин – извънкоренновото подхранване чрез пръскане на надземната част на дървото. При нея се изразходват по-малко хранителни вещества, хранителните елементи попадат бързо в листата и плодовете. За извънкореновото подхранване може да използвате същия състав от вещества и препарати, които използвате за кореновото. Пръскането не бива да се прави през деня, за да се избегне прегаряне на листата. Тази процедура се извършва много рано сутрин или във вечерните часове, когато слънцето не грее силно.

Ябълковите дръвчета се подхранват с пръскане по листата в млада възраст, до 3 – години. Първото пръскане се прави още с навършване на една година от засаждането му. То трябва да стане в началото на фазата на цъфтеж. Това става с разтвор от 1 г борна киселина на 10 литра вода. Така приготвената смес унищожава евентуалните вредители. След тази обработпка цветовете ще опадат, но ще се появат двойно повече, напълно здрави. Тази обработка можете да прави само, ако дървото е на богата почва. Ако тя е изтощена, ще изкара втори цветове, но те няма да завържат.

Второто подхранване става десет дни след началото на цъфтежа. В този период започва растенето на вегетативна маса. Затова на дървото е необходим азот. Най-доброто усвояване на този елемент е от пикочната киселина. За целта се приготвя разтвор от 1 – 1,5 супени лъжици урина на 10 литра вода. Пръскането започва от връхната част на дървото надолу (ползвайте стълба). Пръскат се не само клончетата с листенца, но също и самият скелет на клоните и ствола. В кората на дървото се въдят всякакви вредители. Обработката с пикочна киселина ще унищожи голяма част от тях. Може да се използва разтвор от 0,5 литър отвара от лопен, 1 супена лъжица урина, разредени в 10 литра вода. С тази смес дърветата могат да се подхранват до три пъти по време на вегетацията.

Ако почвата е изтощена от калий, подхранването става с калиев сулфат, като се правят две – три пръскания, като първата започна в средата на юли. Разтворът се прави от 1 супена лъжица калиев сулфат в 10 литра вода.

 

Следвай ме – У дома

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles