7.1 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Как да развием детската памет?

Паметта е основен фактор за развитието на познавателната сфера на детето. Затова трябва да й се отделя особено внимание. Според възрастта си то запомня лицето на своята баба, думи, цветове, имена на другарчетата от детската градина, стихотворенията, които му се четат. Следва азбуката, таблицата за умножение и далече по-сложни неща. Наред с тези така необходими познания за живота, то не забравя и някои приятни и неприятните неща, които са оказали силна емоция в живота му.

До 2 години повечето от децата не помнят събитията преди тази възраст. Този период в психологията се нарича ”детска амнезия”. Това потвърждава факта, че ние получаваме достъп до спомените и тяхното опазване с помощта на речта. Тъй като тя не е развита до 2-годишна възраст, те не могат да фисират своите впечатления.

Незавасимо, че детето ви е малко, подгответе го за развитието на паметта. Това е лесно и приятно занимание, просто играите на някаква игра с него, например, да докосва пръстчета си или да погали плюшеното мече преди сън. Ако не е виждало баба или дядо дълго време, показвайте му тяхна снимка.

От 2 до 7 години – върху развитието на паметта на детето влияе не само умението да говори, но и умението да разказва истории. Малчуганите запомнят по-добре събитията, в които има някакъв сюжет. В този период са от изключително значение четенето на приказки и техният преразказ от самото дете. Насърчавайте го в тази дейност. Анимационните филми и игрите на вашия смартфон не вършат същата работа. Там то не е участник – творец, тъй като, докато гледа монитора, мозъкът му си почива, въображението не се развива. Детето просто прекарва времето.

В предучилищна възраст момчетата и момичетата запомнят много ярко детайлите. Например те могат да кажат: „Спомням си, че мама и тате ми купиха маска и плавници за гмуркане. Аз отидох с тях на плажа и там срещнах братовчед си“. С това предългообяснение, те искат да кажат: „Помня, как ходехме на плаж“. Децата обаче са обстоятелствени, защото помнят детайлно и са силно впечатлителни. Това също е част от добрата памет, която ще им потрябва в училище и в университета. Затова, не им се карайте и не ги прекъсвайте, когато ви обясняват нещо елементарно с обширни описания.

В предучилищната възраст те вече запомнят абснтрактни понятия, като цветове, цифрите от едно до десет, азбуката и други неща. Тази информация се съхранява в тяхната краткосрочна памет. Детето полага усилия да си я спомни, когато се наложи. С времето този процес се автоматизира. Когато то често пъти си спомня абстрактни понятия, те се превръщат в знание.

В предучилищна възраст детето помни това, което го интересува. Например, момченцето много добре си спомня куклата на сестра си, защото тя не му е разрешавала да я пипа. Когато децата искат да им се чете отново и отново една и съща приказка, то е защото искат да я запомнят по-добре. Те запомнят в пълнота кратките текстове в рима, ритъм и с илюстрации.

Практически съвети. Макар и повторението да помага една информация да бъде запомнена, то не помага за развитието на паметта. На този процес помага разказването на истории. Въоръжете се с търпение и слушайте как детето ви преразказва приказката, помагайте му, където се налага. Поощрявайте го да ви разказва интересни истории. Колкото и да ви е досадно, изслушайте го, дори му задавайте въпроси, когато то ви обяснява кого е срещнало в парка и на какво са играли. Между 5 и 7 години някои от тях определено си измислят ситуации, за което отнасят караница вкъщи, че лъжат. На практика, хлапетата не искат да ви измамят, те просто не правят разлика между истина и фантазия, смесват ги и ви излагат своята версия за нещата така, кактоги виждат в своето въображение. Този процес не бива да се насърчава, но и не трябва да се пресича с укори и обвинения в лъжи. С търпение и такт разяснявайте на детето какво се е случило и какво си е представило то, че се е случило. Вече в училище това увлечение отшумява, детето ясно диференцира реалното от измислицата, макар и все още да имитира, че вярва в дядо Коледа.

След 12 години децата вече запомнят информацията на същия принцип, на който я запомнят и възрастните. Способността им да помнят се увеличава според увеличаването на техните знания и опит. От тук нататък ви очаква деликатният период на пуберитета. Въоръжете се с много търпение!

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles