9.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Как да се избавим от мравките в градината?

В гората мравките може и да са „санитари”, но в нашата градина, във вилата и дори в апартамента са напаст. Често пъти срещу тях препаратите са неприложими – от една страна, за да не бъдат унищожени полезните култури, а от друга, за да не пострадат децата и домашните любимци. Независимо от това, има няколко „лека” срещу досадните вредители. Те са изпитани от векове, тъй като са народни рецепти, дали добри резултати.

Масло от мента – 10 капки се смесват с чаша вода, мястото се напръсква, след няколко часа отново. Процедурата се прави два пъти на ден в продължение на два-три дни.  Мравките не понасят ментоловта миризма, скоро променят пътя и сменят гнездата си, за да не попаднат под обсега й. Листа от мента, дори да са сухи, можете да разпръснете на места у дома, където сте забелязали да излизат мравки, те също помагат, но действието им изисква повече време. Можете предварително да размачкате листата, за да пуснат повече аромат.

Канела – действа на мравките, като ментата. Ефектът обаче се постига, ако тя е истинска. Повечето от канелата в пакетчетата в масовите магазини е синтетична, тя няма същото действие. Решите ли да се борите с нея срещу буболечките, купете смляна канела или пръчици, които счукайте и посипете на въпросните места.

Оцет – миризмата му е нетърпима както за мравките, така и за редица насекоми, включително комарите. Той, разбира се, също трябва да е истински. За това в магазина можете да се ориентирате по цената. Продуктът под 2 лева определено не е това, което ще ви свърши работа. Разбира се, ако имате домашно приготвен, това е отличното средство. Смесете равни количества оцет и вода, прибавете и няколко капки каквото и да е растително масло (то е, за да забави изпаряването на течността). Смесете добре. Напръскайте обилно мястото, където се събират мравките. Този подход, заради миризмата, не е подходящ за дома, но е отличен за градината. Процедурата, както и предишните, се повтаря неколкократно в продължение на няколко дни до изчезване на неканените „гости”.

 

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles