10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Как да се отървем от желанието за сладко?

На всички е известно, че захарта е враг №1 на здравето и добрата фигура. Изследвания показват, че тя влияе негативно върху имунитета и дори може да провокира редица хронини заболявания. Отказването от захарта и сладките неща не е нещо просто.

Сайтът „Следвай ме”ви предоставя няколко съвета в помощ на отказването или поне намаляването на този вреден продукт.

Хранете се правилно.

Правилното хранене е ключ към успеха за отказване от сладкото. Ако вашият порцион е съставен правилно от полезни и хранителни вещества, организмът ви няма да изпитва необходимост от допълнителен „допинг”. Витамините, минералите, антиосидантите и аминокиселините ще са ви напълно достатъчни, за да бъде удовлетворена основната потребност на организма.

Хармоничният порцион следва да бъде от месо, риба, зеленчуц, плодове, зелени зеленчуци, зърнен храни и млечни продукти. Старайте се повече да експериментирате в кухнята и да готвите необичайни полезни блюда.

Пълноценният отдих.

Пълноценният отдих играе не по-маловажна роля в процеса на нормалните хранителни навици. Звучи удивително, но е факт:  за да отсечете веднъж и завинаги зависимостта от сладко и да се научите да го употребявате разумно, трябва да се научите да се наспивате. Липсата на здрав сън провокира чувството на глад и влияе негативно на душевната хармония. За да не употребявате излишно захар, спете 7 – 8 часа в денонощието.

Не забравяйте междинните закуски.

Без междинните закуски сте за никъде. Ако искате да се откажете от сладкото, този израз трябва да стане девиз в живота ви. Статистиката казва, че по-голямата част от забраненте сладки неща попадат в организма ни между основните хранения. За тях са подходящи натурално кисело мляко, плодове, ядки.

Не бъдете нервни.

Стресът е една от водещите причини да посегнем към парчето торта или към кутията със сладолед. Всекидневните караници с колеги, измачканата блузка или счупеният нокът ни разстройват и ни провокират да си набавим някакви антидепресанти. Затова, ние се тъпчем със сладкиши. Стресът не бива да е повод за ядене на нездравословни храни.

Заемете се със спорт.

Дори само да сте заговорили за спорт, това вече е достатъчно важен аспект, насочен към промяна на хранителните ви навици. Ако човек спортува периодичн, като следствие се старае да се храни правилно, а от това обменните процеси в организма му се подобряват. Няма опасност от рязко покачване на инсулина, който провокира повишаване на апетита, тоест няма да ни тегли към сладкото.

 

Следвай ме – Здраве

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles