20.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Как да съберем семената от хубавите домати без загуби?

Градинарите – любители, дори тези, които са натрупали достатъчно опит в тази област, понякога допускат грешки при събирането на семена от най-добрата реколта домати.  Ето някои неща, които биха ни осигурили хубав разсад и вкусен зеленчук следващото лято. За целта трябва да изберем от лехата едно – две плодовити растения. Плодовете им, т.е. зеленчукът, трябва да е добре оформен по отношение на сорта и да е с 2 – 3 клонки, ако са в оранжерия или от долните клонки, ако са в градината. Доматите от втората реколта не стават за семе, тъй като те дават по-дребни плодове.

Често допускани грешки

Неопитните градинари наимно си мислят, че от хибридите могат да получат същите домати. Това не е възможно. Хибридните растения се получават от кръстосването на два и повече сорта.

Любителите взимат който и да е плод стига да им е харесал, забравяйки, че пчелите също участват в процеса на опрашането. Тоест, възможно е в градината ни те да са създали хибрид. За да не попаднем на такъв, трябва да взимаме за семе домати от най-долните клонки на стеблото.

Много хора се хвърлят на най-едрия екземпляр за семе без да се замислят, че най-големият размер не е типичен за дадения сорт. Значи, плодът се е родил с внушителни размери по стечението на някакви случайни и неизяснени обстоятелства.

Ако типичната форма на сорта е кръгла, не бива да взимаме за семе плодове с коносоубразна или друга форма. Такива екзепляри за в резултат на кръстосано опрашване. За семе трябва да вземем домати с ярко изразени типични признаци за дадения сорт: големина, форма на плода, цвят.

Понякога някои стопани бързат да вземат за семена презрелите плодове. Семенцата им може и да не пораснат.

Как да съберем семена в домашни условия?

Избирайте само от сортови семена. Не взимайте от хибриди, от тях няма да израстне нито добър разсад, нито добри домати.  Израстналият хибрид може и да напомня малко на своите „родители”, но ще бъде безвкусен. Затова, събирайте семена само от плодове от низките клонки на централното стебло. Там пчелите работят по-малко, т.е. опрашването от тях е по-скоро изключение.

Ако сортът е със средни размери, не бива да събирате семенца от най-големите екземпляри.

Доматът трябва да е узрял много добре, да е червен и достатъчно мек.

Получаването на семената.

Той се разрязва наполовина напречно. Сокът се изцежда внимателно с ръце. След това с неголяма лъжичка се изгребват семенцата и се слагат в малък съд, например стъклена чашка. Отделя се всичко излишно. Семената в чашката се заливат с вода така, че тя да ги покрие и да е малко отгоре. Оставят се да престоят 2 – 4 денонощия.Желателно е кашичката да се разбърква поне веднъж на ден. Когато на повърхността се появят белези на плесен и газови мехурчета, процесът е завършил.

Измиите семената. На дъното на чашата са всички пълноценни екземпляри, боклукът е на повърхността, можете да го излеете спокойно в мивката. Налива се малко вода, кашичката се разбърква. Изплуша още малко боклук, който трябва да оберете. Така направете няколко пъти, докато не видите, че семенцата от домата са чисти. След като ги измието по този начин, ги изсипеве върху чиста марля и внимателно, доколкото е възможно, ги подсушете. Желателно е водата, с която работите да престояла около 5 минути след наливането от чешмата.

Процедурата по изчистването им още не е завършила.

Направете разтвор от натурален селски или домакински сапун във вода, концентрацията да не е силна. Разбърква се във водата. Когато разтворът побелее се пускат семената, за да престоят в него половин час. Сапунът можете да замените с розов манганов разтвор (1/2 чаена лъжичка) в 1 ½ водна чаена вода. След половин час излейте течността, подсушете семената, колкото е възможно. Измийте ги няколко пъти в чиста вода. Разстелете ги върху чиста хартия в един слой.

Много удобни в случая са еднократните картонени чинии. Изсушете ги  на сънце, но не пряко, ако те не са залепнали и е възможно,  обръщайте ги.

За да порастне добра реколта е необходимо  и добро съхранение на така подготвените семена. За целта, когато те  вече са сухи, ги изсипете в книжни пликове и надпишете сорта и годината. Така приготвени, те ще дадат добра реколта, ако са от хубав сорт и се грижите добре за насажденията напролет. Прецизно събраните семена могат да се съхраняват пет години.

 

Следвай ме – У дома

 

 

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles