12.8 C
София
понеделник, септември 16, 2024
spot_img

Как е организирано образованието във Финландия

Едва ли има родител, който да е доволен от образованието, което дава българското училище. Това се вижда и от постоянното плащане на частни уроци и всякаква друга извънкласна дейност. Като  се прибавят всякакви други харчове за спортно облекло, за учебници на децата след четвърти клас, тетрадки пособия, екскурзии, зелени училища и какво ли още не, и теглим чертата, сметката никак няма да е малка. И съвсем не на последно място – храната в нашенските школа, колкото и наредби за нейната питателност и прочие да направи здравното министерство, остава далеч от вижданията на родителите и вкусовете на учениците за питателен обяд. И тъй като сме преди началото на новата 2024-2025 учебна година, „Следвай ме“ ще ви запознае с организацията на училищното образование във Финландия.

Успех на всички ученици, търпение и здрави нерви на родителите!

Във финландските училища храната е безплатна.

Бюфетът е на самообслужване, където детето може да вземе колкото иска храна. Има отделни ястия за вегетарианци, без глутен и без лактоза за хора с алергии. Ежедневно се предлагат шест вида ястия.

Образованието в страната също е безплатно, както и всичко останало – обеди, екскурзии, ученически пособия. Ако учениците живеят на повече от 2 километра от училището, училищен автобус ги отвежда безплатно до училище и вкъщи. Всичко се плаща от държавата. Във Финландия цели 12,2% от държавния бюджет на страната са отделени за образование.

Системата за училищно оценяване там е 10 точки, но до 3-ти клас децата нямат оценки. От 3 до 7 клас – са словесни оценки: от „среден“ до „отличен“. Само ученикът знае резултатите си, никой друг. Критиките за лоши оценки са неприемливи във Финландия, учителите са свикнали да мотивират децата да подобряват знанията си и да коригират индивидуалната им учебна програма. Към всеки ученик се гарантира изцяло индивидуален подход. Във финландските училища няма предписан дрескод. Можете да дойдете в клас с всичко, което искате: няма изисквания за облекло. Децата не са задължени да са зад чина. Те могат да седят директно на пода по време на час. При топло време занятията се провеждат на открито, на тревата в близост до училището или на специални скамейки, изградени в амфитеатъра.

Имат много малко домашни. Финландските учители смятат, че децата трябва да почиват и да прекарват време с родителите си. Всяко домашно, което получат, ще отнеме малко време и може да бъде много интересно. Например, за час по история можете да помолите баба си да я интервюирате, за това какъв е бил животът през 60-те години и да разберете разликите между живота тогава и днес.

Изобщо няма изпити. Финландските учители казват: „Защо е необходимо ученето – за живота, или за изпитите. Ние избираме първото“. Там ученикът бива оценяват постоянно и непрекъснато, а не на базата на еднократен изпит, където сценичната треска играе своята роля. Учи се само това, което е полезно в живота. Основното, което децата научават, е способността да учат и да се адаптират към един нов, постоянно променящ се свят.

Всички училища са еднакво добри. Родителите не избират училището във Финландия, всеки ходи в училището, което е най-близо до мястото му на пребиваване. Няма „елитни“ училища, всички са еднакви: където и да живее едно дете, то има право и достъп до образователна институция с квалифицирани учители, качествени учебни материали и пълна държавна издръжка.

Децата имат нощен купон в училище. Понякога взимат спални чували и остават в училище да пренощуват с учителите – гледат заедно филми, играят игри, черпят се със сладолед, спят на постелки във физкултурния салон.

Такива са училрищата във Финландия. Искате ли и вашите деца да учат така?

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles