10 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

Калуди Калудов пее в Дом Витгенщайн за 24 май

В рамките на една календарна година в Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена за втори път гостува легендарният български тенор Калуди Калудов.

На 3 октомври 2017 г. той промени творческите си ангажименти, за да участва в уникалния концерт в Културния  институт във Виена по повод награждаването на Йоан Холендер – дългогодишен директор на Виенската държавна операс отличието на министерството на културата „Златен век“. Тогава заедно с Веселина Кацарова, Красимира Стоянова,  Надя Кръстева и Вера Немирова той поднесе на своя покровител Холендер един запомнящ се спектакъл.

Сега Калуди Калудов пристига във Виена, за да поздрави с 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост българите в Австрия и техните австрийски приятели.

Освен със солови изпълнения той ще участва в програмата и със съпругата си Ана Дитри-Калудова. Съпроводът на пиано ще бъде от Ермила Швайцер.

В Тържествената програма за първи път ще участва и хорът към с Културно-просветното дружество „Св. св. Кирил и Методий“ с диригент маестро Божидар Абрашев.

Специално за празника, въпреки натоварената им програма, ще зарадват за пореден път публиката музикалната емблема на българското присъствие във Виена – Екатерина, Александър и Константин  Владигерови.

Директорката на Българския културен интитут  „Дом Витгенщайн“ доц. д-р Румяна Конева ще открие тържеството с прветствени думи, лекторката по български език литература и култура доц. д-р Бисера Дакова ще прочете тържественото слово, а посланик д-р Иван Сираков ще връчи почетните грамоти от Министъра на културата на Република България г-н Боил Банов, присъдени на интелектуалци за принос в развитието на българско-австрийските културни взаимоотношения.

 

 

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles