10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Кардиолози преглеждат безплатно бременни в Пловдив

Университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив организира безплатни кардиологични прегледи за бременни по повод Световния ден на сърцето, който се чества на 29 септември всяка година, съобщиха от лечебното заведение. Те ще се проведат в Клиниката по кардиология. Тя се намира на 12-ия етаж в Хирургичния блок на бул. „Пещерско шосе” № 66.

„Прегледите ще бъдат на 24, 25 и 26 септември от 11.00 до 13.00 часа, каза началникът на клиничното звено проф. д-р Федя Николов.

Сърцето е един от органите, които в най-голяма степен претърпяват адаптационни промени при нормално протичаща бременност. Чести са оплакванията от сърцебиене, ускорен пулс, ниско артериално налягане, отоци по долни крайници, а в по-късните месеци – задух и лесна уморяемост. Обикновено това е израз на физиологична адаптация, но в някои по-редки случаи може да се касае за влошаване на сърдечна патология, съществувала преди, както и за такава, провокирана от бременността.

Отличаването на двете състояния – норма и патология, е от полза за вземане на правилните решения през остатъка от бременността, а също и за допълнителните грижи след раждане.

Прегледът е подходящ за жени, които вече знаят за наличието на сърдечен проблем, имат оплаквания, свързани със сърдечната дейност, имат установено по време на бременността високо кръвно налягане или просто желаят да се профилактират. Безплатните прегледи за бременни жени по повод Световния ден на сърцето се организират от Дружеството на кардиолозите в България – Работна група „Сърдечно-съдов риск при жени” съвместно с три университетски болници: УМБАЛСМ „Пирогов” – София, УМБАЛ „Свети Георги” – Пловдив, УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles