10.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Кардиореналната болест се развива рано при диабет

Често пъти тя остава недиагностицирана и може да бъде фатална

Диабетът е комплексно заболяване, при което наред с повишена кръвна захар има засягане на редица органи и системи като сърцето, бъбреците, нервите и други. Сърдечната недостатъчност и бъбречното заболяване, известни като кардиоренална болест, се срещат често при пациентите със захарен диабет тип 2 и се развиват рано в хода на заболяването. В началните си стадии кардиореналната болест може да остане неизвестна.

Доц. Шинов и доц. Симова

Навременното включване на подходящи медикаменти за лечение на диабет, които намаляват риска за кардиоренална болест могат да подобрят прогнозата на пациентите с диабет и да удължат живота им. Това заяви доц. Александър Шинков – специалист по ендокринология и болести на обмяната в УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“- София по време на семинар с журналисти, който се проведе днес в столицата. Той е в пряка зависимост както с бъбречните, така и със сърдечно-съдовите заболявания, посочи той.

Доц. Яна Симова – началник Отделение по кардиология, Аджибадем Сити Клиник обясни, че  сърдечната недостатъчност е състояние, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да задоволи нуждите на тъканите и органите или не може нормално да се изпълва с кръв. Доц. Симова припомни, че диабетиците развиват сърдечна недостатъчност по-често и по-рано от останалите хора. Данните сочат, че повече от 2/3 от тях имат нарушена функция на сърцето 5 години след поставяне на диагнозата. Въпреки това, сърдечната недостатъчност често остава недиагностицирана. Особено висок риск от сърдечна недостатъчност имат диабетиците, които са с наднормено тегло, повишено кръвно налягане, в напреднала възраст, както и жените. Развитието на сърдечна недостатъчност при диабетиците има сериозни здравни последици – влошава съществено качеството на живот, налага чести хоспитализации и намалява продължителността на живот.

Доц. Шинков обясни, че сърдечната недостатъчност често върви ръка за ръка с бъбречно заболяване като недобре контролираният диабет е една от основните причини за развитието му. „Обикновено това се случва бавно и неусетно и ако не се направят специфични изследвания, състоянието дълго остава неразпознато“ – сподели доц. Шинков.

Лекарите са категорични, че кардиореналната болест може да бъде фатална. Затова и в медицината се търси комплексно лечение на ЗДТ2. „Поддържането на кръвната захар в норма и намаляването на риска от кардиоренална болест са неразделна част от лечението на диабета“ – допълни доц. Шинков.

Медиците обясниха, че вече съществуват лекарства, които предпазват от кардиоренална болест като намаляват риска от бъбречно заболяване с 45% и на хоспитализации поради сърдечна недостатъчност с 30%. Поради тази причина и международните медицински ръководства се променят динамично и препоръчват избор на медикаменти с доказани ползи за кардиоренална протекция рано в лечението на ЗДТ2.

В заключение Доц. Симова обобщи, че: „При пациентите с диабет съвместното засягане на сърцето и бъбреците (кардиоренална болест) се случва често, настъпва рано и може да бъде фатално, но има добра новина, и тя е, че нова група медикаменти дава надежда за съхраняване на функцията на сърцето и бъбреците при диабетиците.“

Независимо от добрите медикаментозни практики, доц. Шинов посочи, че предразположените към  диабет тип две, т.е. хората с такава наследственост и наднормено тегло следва да изследват кръвната си захар всяка година. За останалите той препоръча да го правят на две – три години.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles