12 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Картофени кюфтета с гъби и зеленчуци

Рубрика: Вкусно по време на пости

По време на пости мнозина се притесняват, че ще се наложи да се хранят еднообразно с варива, филии с лютеница и макарони. Вегетарианската кухня е разнообразна и блюдата без месо, дори без яйца и мляко могат да бъдат вкусни. Разковничето е в подправките и съчетанията. „Следвай ме“ ви предлага две рецепти за постни картофени кюфтета.

Картофени кюфтета с гъби

Продукти: картофи – 500 г, гъби – 5-6 бр., кромид лук – 1 голяма глава, растително масло – 4 супени лъжици, галета – 2 супени лъжици, зеленини – на вкус, снол – на вкус, пипер черен или бял – на вкус.

Приготвяне: Лукът и гъбите се нарязват на ситно. Запържват се в тиган. Картофите се обелват и сваряват в леко подсолена вода до готовност в купа се смесват картофите, гъбите и лука. Посолява се със сол и пипер. Размачква се до еднородно пюре. Оформят се кюфтета, овалват се в галета и се пържат от двете страни в нагорещена мазнина.

Картофени кюфтета пълнени със зеленчуци

Продукти: картофи – 4 броя големи, морков – 1 голям, кромид лук – 1 глава, зелен лук – 1 стрък, чушка – 1 брой, тесто – 2,5 супени лъжици за тестото + 3 супени лъжици за панировката, сол – на вкус, черен пипер смлян – на вкус, олио за пърженето.

Приготвяне на тестото: Сварените картофи се смачкват, прибавя се брашното и се оформя тесто.

Приготвяне на плънката: Лукът се нарязва на ситно, морковът се настъргва. Запържват се. Чушката се нарязва на ситно и се прибавя също за запържване, накрая се слага и ситно нарязания зелен лук. Добавят се подправките.

След като картофеното тесто и зеленчукът изстинат, от тестото се разточват с длан малки тънки питки. Във всяка една се слага от плънката, завиват се и се оформят като кюфтенца. Овалват се в брашно и се пържат в нагорещено олио.

 

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles