-0.2 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Картофен пирог със спанак

Пирогът е ястие, типично за руската, украинската и отчасти за полската кухня. То представлява два слоя тесто с плънка между тях, която може да бъде както месна, така и зеленчукова.„Следвай ме” ви предлага картофен пирог със спанак, който може да се сервира както за закуска, така и за основно ястие. Освен това, както всеки пирог, и този е много подходящя храна за туризъм и всякакво пътуване. Предложената рецепта е разчетена за 12 порции. Отлично върви с чаша айран, чай и кафе. А защо не и с чаша бяло вино или бира, ако решите да го поднесете за лека вечеря. Всичко за вашата трапеза в магазини АВАНТИ (Виж ТУК).

Продукти за тестото:  пшеничено брашно – 4 супени лъжици, картофи – 700 г, краве масло – 2 супени лъжици, сирене от типа кашкавалено, настъргано – 3 супени лъжици, яйца – 3 броя, яйчен жълтък – 1, сол и подправки – в количество по желание, сода – 1 чаена лъжичка.

Продукти за плънката:  спанак – 1 кг, краве масло – 2 супени лъжици, ядки – неголяма шепа, настъргано твърдо сирене –  4 супени лъжици.

Приготвяне: Картофите се сваряват с кожата, обелват се и се настъргват или пасират. Към тях се прибавя сиренето, брашното и разбитите яйца. Всичко това се разбърква, прибавя се пипер и сол на вкус.

Спанакът се измива добре, изчиства се и се фаширова в кипяща вода. Изважда се от нея и добре се изцежда. След това се нарязва на едро, прибавят се ядките и твърдото сирене.

Картофеното тесто се разделя на две части. Едната се слага в огнеупорна форма, намазана с мазнина. Отгоре се сипва  спаначената плънка и се покрива с втората част от тестото. Накрая страните се залепват със самото тесто. Повърхността се намазва с разбит жълтък.

Пече се до получаването на апетитна коричка.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles