13.8 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Картофи по арменски – неповторим вкус от кавказката кухня

Автентичната кавказка кухня е известна с това, че дори най-обикновените продукти, съчетани така, както умеят да ги съчетават домакините в Кавказ и овкусени с подправки, не могат да оставят безразличен дори най-капризният гастроном.

Богат асортимент и отлично качество. Не подминавайте магазините АВАНТИ.

Съвременните дами са привнесли в нея нови съставки, но това не прави ястията по-малко вкусни.

„Следвай ме” ви предлага рецептата на картофи по арменски – хрупкави и ароматни. Те могат да бъдат поднасяни като гарнитура към месни и рибни ястия, но са подходящи и за хора, които постят, както и за вегани.  Рецептата печели не само с бързата си направа, но и с това, че картофите остават хлупкави след печенето. Арменките го постигат, като преди печенето, ползват марина с чесън и подправки.

Продукти: картофи – 500 г, чесън – 1-2 скилидки, сол – 2 щипки, къри – 1 чаена лъжичка, олио или зехтин – 25-30 г (половин кафена чаша).

Приготвяне: Ако използвате млади картофи, не е необходимо да ги белите, а само да ги измиете добре. Ако не са, обелете ги. Най-добре е те да са еднакъв размер, но и да са различни по големина, не е беда. Нарежете кореноплодните на тънки филийки, всяка около 2 мм. Тайната на хрупкавостта е в дебелината!

За да я постигнете, измийте нарязаните картофи няколко пъти в хладка вода, като оставяте да престоят няколко минути преди да я излеете и замените с нова. Целта е в тях да остане минимално количество нишесте, за да се получи коричка при печенето.

Приготвя се своеобразна марина от олиото (зехтина), скълцаният чесън, кърито и солта. След последното измиване оставете картофите върху салфетка, за да попие ненужната вода. Разбъркайте, за да може всяко резенче да се намокри от течността и от двете страни. Кърито им придава ярко жълт цвят. След това ги наредете в съд за печене, но не хоризонтално, а ги изправете вертикално, едно до друго. Това е една от тайните на ястието.

Картофите се пекат до готовност.

Ако искате те да не са хрупкави, а меки, ги покрийте за 10 минути с фолио, а след това го махнете до пълното изпичане.

Готовото ястие се поднася горещо с настъргано сирене от типа на кашкавалените, или натрошено бяло българско сирене. То е много вкусно и без тези добавки.

Но какво са хрупкавите картофи без бира или бяло вино?!

Богат и качествен асортимент за всеки вкус предлагат магазините АВАНТИ. Вижте ТУК къде се намират те в столицата и в страната.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles