5.3 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Католиците честват Богородица Кармилска

Света Тереза Авилска и свети Йоан Кръстни са едни от най-ярките представители на кармилската общност

Католическата църква чества днес, 16 юли, Богородица Кармилска. Общността на кармелитите се състои от Орден на братята на Пресвета Богородица от планината Кармил (Латински: Ordo Fratrum Beatissimæ Virginis Mariæ de Monte Carmelo, постноминален съкращение OCarm), наричани накратко кармелити или кармелитяни. Те са по-отворена общност в сравнение с женската – Орденът на кармелитките. Докато монасите кармелити имат по-активен живот предвид мисията им да проповядват Божието Слово, то монахините кармелитки живеят като затворена общност в т. нар. клаузура. Те са съсредоточени най-вече в мистичността, в молитвеното служение и не осъществяват мисионерска дейност за разлика от други ордени в Католическата църква. Съществува и т. нар. трети ред. Това са миряни – мъже и жени, които могат да имат семеен живот, но се придържат към молитвеността и  приемат възгледите на кармелитянството.

Света Тереза от Авила

Орденът на кармелитите е един от най-старите. Предполага се, че е основан през XII век на планината Кармел по време на кръстоносните походи. Първите братя възприемат Дева Мария за своя покровителка, оттам следва и наименованието им.

Орденът на монахините кармелитки е формализиран през 1452 година.

Духовният фокус на Кармелитския орден е съзерцанието. Кармелитите разбират съзерцанието в широк смисъл, включващо молитва, общност и служба. Тези три елемента са в основата на кармелитската харизма. Най-новото изявление за харизмата на Кармел е в конституциите на Ордена от 1995 г., в което Глава 2 е изцяло посветена на идеята за харизма. Кармел разбира съзерцанието и действията като допълващи се, а не противоречиви. Отличителното за кармелитите е начинът, по който те практикуват елементите на молитва, общност и служене, като се вдъхновяват от пророка Илия и Пресвета Богородица, покровителки на ордена.

Свети Йоан Кръстни

Ярки представители на тази общност е света Тереза от Авила (1515–1582 г.), заради писмените си трудове, посветени на духовността определена през декември  1970 г. от папа Павел VI за доктор на Църквата, което я прави една от първите жени, удостоени с отличието. То се равнява на учител на Църквата.

Свети Йоан от Кръста, наричан още свети Йоан Кръстни (24 юни 1542 г. – 14 декември 1591 г.), е другият ярък представител на камелитянството.

Заедно със света Тереза Авилска той се счита за основател на ордена на Босите кармелити. Както поезията му, така и творбите му за растежа на душата са считани за върховно постижение на испанската мистична литература и едно от върховните постижения на испанската литература, като цяло. Обявен е за един от тридесет и тримата учители на църквата.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles