23.6 C
София
вторник, април 16, 2024
spot_img

Кето десерти – с тиква и с банан

Кетозата се отнася до метаболитното състояние, подпомага свалянето на излишни килограми

В последно време кето диетите, включително и кето десертите, придобиха широка популярност.

Празнично, по-празнично, най-празнично с АВАНТИ (ТУК)

Наименованието им идва от процеса кетоза. Тя се отнася до метаболитно състояние, при което тялото превръща мастните запаси в енергия, освобождавайки кетони в процеса. Кетоните са страничен продукт – киселини, които се натрупват в кръвта и напускат тялото чрез урината. В малки количества те показват, че тялото разгражда мазнините. Високите нива на кетони обаче могат да отровят тялото, което води до състояние, наречено кетоацидоза. При кето диетите този процес е балансиран, те водят до намаляване на теглото, а с това и подобряване на състоянието при заболявания на сърдечно-съдовата система, диабе и метаболитен синдром.

„Следвай ме” ви предлага две бързи рецепти за здравословни кето десерти. С тях е подходяща чаша кафе. Ароматно кафе и чай, както и редица други продукти за вас в магазини АВАНТИ (виж ТУК).

С тиква

                                  Кето десерт с тиква

Продукти:  тиква – 300 г,  заквасена сметана – 50 г, готварска смана – 150 мл, смлени орехи или други ядки за украса или в крема по желание

С банан

Приготвяне: Тиквата се сварява, изцежда и разбива с блендер. Добавят се двата вида сметана и се минава с блендера до идеално смесване. Може да се добави подсладител. Кремът се сипва в купички, отгоре се посипва с ядки, може и с настърган черен шоколад. Престоява в хладилника, за да се стегне малко.

                                         Кето десерт с банан

Продукти: банани – брой според порциите, по един банан за купичка, тахан, сурови слънчогледови семки или мляни други ядки.

Приготвяне: Банан се нарязва на кръгчета и се поставя в купичка. Отгоре се слага малко тахан, посипва се с ядките. Ако желаете десертът под формата на мус, то разбийте с блендер бананите и тахана, сипете в чаши и посипете с ядките.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles