22.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Кимчи облекчава симптомите на COVID-19

Тази корейска салата е богата на антиоксиданти и вещества, които укрепват имунитета и подсилват организма срещу инфекции

Има ли храна, която облекчава симптомите на коронавирус? Учени установиха, че има.

Който разбира, АВАНТИ избира

Оказа се, че традиционната корейска туршия кимчи, приготвена от пикантно кисело зеле, намалява риска от развитие на сериозни усложнения от новата коронавирусна инфекция. Ким Тае-Кюн, доцент в Южнокорейския университет в Еуха, говори за това в интервю пред кореспондент на ТАСС, представяйки данни от проучване, проведено от медици, ръководени от професор Жан Буске от университета „Шарите” в Берлин.  Немският професор пулмолог решил да потърси причините за ниската смъртност от COVID-19 в страните от Североизточна Азия. По време на изследването екипът му отбелязва, че жителите на тези държави ядат много подправки и ферментирали зеленчуци, и започнал подробно проучване на ефекта на тази храна върху човешкото тяло.

Оказа се, че корейското кимчи съдържа много лактобацили, полезни за храносмилането, както и антиоксиданти и вещества, които укрепват имунитета и предотвратяват развитието на COVID-19. Това са предимно сулфорафан, алицин, капсаицин и гингерол, съдържащи се съответно в зелето, чесъна, червения пипер и джинджифила. Буске твърди, че комбинацията от тези съставки облекчава протичането на заболяването след заразяване с коронавирус като кашлица, диария и задух. Редовната консумация на кимчи помага за понижаване на нивата на АСЕ2 – ензим в белодробната клетъчна мембрана, който коронавирусът използва като „вход” за проникване в тялото. Изследването е публикувано в научното списание „Clinical and Translational Allergy”.

Кимчи е идеална за всяка трапеза и за всеки вкус. Приготвянето й не отнема много време. Независимо, че е от далечни земи, тази корейска салата е идеална за нашенска ракия или за водка. Всичко за вашата трапеза можете да намерите в магазини АВАНТИ. Вижте ТУК и ТУК.

„Следвай ме” ви предлага една лесна рецепта за приготвянето й.

Продукти: китайско зеле – 1,5 кг, ряпа – 400 г, чесън – 7 скилидки, зелен лук – 4 стръка, люти чушки – 2 броя, джинджифил – 100 г (корен), червен лют пипер – 2 супени лъжици, захар – 2 щипки, сол готварска – 2 чаени лъжички, вода – 400 мл, соев сос – 2 с.л., морска сол – 2 супени лъжици, глутамат – ½ чаена лъжичка.

Приготвяне: Зелето се нарязва на тънки ивици, поръсва се с готварска сол и се намачква. Оставя се да престои 3 часа и след това се отцежда получилият се сок. Добавят се нарязаните на кръгчета ряпа и лук.

В хаванче се начуква чесънът, червеният пипер, лютите чушки, нарязани на едро и джинджифилът, нарязан на дребно. Сместа се сипва в тенджера и се добавят морската сол, захарта, натриевият глутамат, соевият сос и водата. Маринатата се изсипва в тенджерата със зеленчуците, тя се покрива и се оставя за 5-дни на топло, за да се подкисели.

Следвай ме – Здраве / Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles