20.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Китай разработил ваксина срещу коронавируса

Китайските специалисти са разработили ваксина, която предварително се счита за ефективна срещу коронавируса „COVID-19“. Това съобщи китайският посланик в Русия Джан Ханхуей, съобщава руското издание ”Известия“.

 „Китай вече е разработил ваксина, която води до имунитет. Но това е предварителна информация, необходими са допълнителни проверки и подобрения“, заявил е той пред журналисти.

По думите му лекарите успешно използвали китайски лекарства без странични ефекти при симптоми на вируса.

Според дипломата, в Китай няколко стотин души се заразяват с коронавируса всеки ден и около 2 000 се възстановяват. Смъртността на „COVID-19“ е намаляла и днес тя е по-малко от 3% дневно в провинция Хубей, където започва разпространението на болестта, и 0,55% в други провинции.

По-рано през февруари, в Китай бе пуснато лекарство, което властите официално признаха като потенциално ефективно в борбата с коронавируса. Лекарството е било известно като Favipiravir или Avigan, припомня агенция „Фокус”.

Тогава беше обявено и създаването на експресен тест, благодарение на който диагнозата за коронавируса отнема само 15 минути.

От началото месеца лекарите в китайската провинция Хубей освен това ревизират диагностичния метод, което предизвика до регистрирането на повече нови случаи на заразени.

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че настоящата ситуация може да се окаже „само върхът на айсберга“. Според прогнозите на организацията до 66% от населението на света може да бъде заразено с коронавируса, при условие че всеки един пациент зарази двама или трима души.

СЗО е загрижена и за броя на заразените хора извън Китай – регистрират се все повече пациенти, които не са контактували с пациенти и не са посещавали Китай.

Епидемията от новия вид коронавирус „COVID-2019“ беше регистрирана в китайския град Ухан в края на декември. По-късно епидемията се разпространи и в други страни. Към 24 февруари броят на жертвите на болестта само в Китай достигна 2592 души, като потвърдените случаи вече са над 77 хиляди.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles