2.7 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Книга за проф. Георги Лозанов разкрива как е създал сугестопедията

На сн.: Авторката Ангелина Караславова и проф. Георги Лозанов

Българка от Виена написа книга за основателя на сугестологията и сугестопедията проф. Георги Лозанов. Името на този български учен от недалечното ни минало все още е обвито в мистерия, както и  създаденият от него метод за бързо запаметяване на голям обем от знания. Познанствата му с Людмила Живкова и срещите му с Ванга още приживе го правят любима тема за обсъждане под сурдинка. Дейността му пък е обяснявана с недомлъвки, създаващи мистерии и недоумения, като това например, че той приспива под хипноза хората и им внушава знания.

Тези и други двусмислици за българския учен проф. Георги Лозанов оборва с автентичния си разказ една от неговите сътруднички в своя книга за него. Авторката Ангелина Караславова в момента живее във Виена, където години наред е живял и проф. Лозанов. Заглавието й „Жените на Доктора” е избрано провокативно, а самият текст е поднесен под формата на роман. Тя излезе от печат преди броени дни, изданието е на Издателска къща „ВББ”.

Авторката Ангелина Караславова е  магистър-филолог, сертифициран сугестопедагог и обучител на сугестопеди, автор на редица сугестопедични учебници. Тя е от най-близките ученички и дългогодишен сътрудник на известния български учен проф. д-р Георги Лозанов.

 „Книгата е моята творческа и емоционална изповед за житейския и научен път на един велик българин и за мястото на неговите сътрудници в живота и науката му – останалите безименни в миналото прекрасни мои колегки, с които сме творили идеите му за развитието на човешката личност, под формата на роман”, споделя авторката.

Караславова е автор и на сугестопедични учебници, както и сугестосистемната трилогия „Victory“.

„ Издадох книгата „Жените на доктора“, защото проф. Лозанов ми е близък по дух. Науката с която се е занимавал, всъщност, е духовен закон. Той много добре го е знаел. Когато човек работи с внушението съзнателно, може да постигне всичко. Например: да се освободи от лошите навици, от скръбта и всичко друго което пожелае. Воля и постоянство са необходими и най-вече желание да вървиш по пътя на съвършенството”, казва управителят на издателството Афродита Пеева.

Очаквайте скоро интервю с авторката А.Караславова.

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles