10.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Кога и как се пресаждат цветята?

С настъпването на пролетта, настъпва и периодът за пресаждане на вашите саксийни цветя.

Почвата в саксиите е лимитирана и бързо се изчерпват хранителните вещества. Растенията очевидно не се чувстват добре и не се развиват.

Най-добре е да извършите пресаждането от края на март до края на април, в зависимост от това кога настъпва вегетацията при отделните видове.

Ако имате опит в отглеждането на растения, вероятно можете да прецените дали е нужна тази процедура точно в този момент. Може би пък е по-добре да я отложите с една година, за да не навредите на развитието на любимците си.

При съмнения дали да пресаждате едно цвете, направите нещо много просто – полейте така, че да можете да извадите растението с почвата от саксията. Ако почвата е гъсто оплетена с корени и пръстта почти не се вижда, то веднага потърсите съд с по-голям размер и се заемете с пресаждането. Ако ли не, върнете растението обратно в саксията и го пресадете догодина.

Защо се пресажда именно през пролетта?

Защото корените успяват да се развиват добре до настъпването на следващия период на покой. За пресаждане се избира саксия, която е малко по-голяма от предишната. Преместването в прекалено голям съд ще доведе до задържане на растежа.

Предварително трябва да подготвите всичко нужно: саксии, почва, дренаж, лейка и др. Ако пресаждате растение в стара саксия, то задължително трябва да я измиете добре и да я обеззаразите.

Новата глинена саксия трябва от вечерта да се накисне във вода. На сутринта покрийте дренажния отвор с камъчета или натрошена керемида. След това насипете тънък слой дренаж.

Полейте растението и го оставете в покой за около час. След това го извадете от старата саксия, като държите съда отгоре с ръка. Обърнете саксията и почукайте по нея, за да може пръстта и корените по-лесно да се отлепят от стените й.

Поставете растението на слой нова почва в по-голямата саксия и постепенно запълвайте промеждутъците между корените и стените на съда с влажна пръст. Уплътнете добре, като постепенно подсипвате почва, докато нивото й не се изравни.

След пресаждане поставете растенията на сянка. Не излагайте на пряка слънчева светлина!

Орхидеи  –  сменя се целият субстрат от борови кори, като дори трябва да измиете корените обилно с вода.

Амарилис  – пресажда се ежегодно в една и съща по големина саксия през есента.

Азалия  – пресаждайте в несъдържаща варовик почва.

Сансевиера  – устойчиво растение, което се пресажда само ако вече не се побира в саксията.

Соланум  – ежегодно пресаждане и подкастряне на листната маса на една трета.

Замиокулкас, Алое  – младите се пресаждат ежегодно, възрастните на 2-3 години.

Алоказия, Гуцмания, Дифенбахия, Нолина  – ежегодно пресаждане.

Фикус бенджамина  –  пресаждане на три-четири години.

Вашингтония, Жасмин, Олеандър  –  ежегодно пресаждане на младите, а възрастните – само при необходимост.

Вризеа, Кротон, Камелия, Непентес, Солангинела, Хемедореа – пресажда се само при необходимост.

Ехмеа, Кордилине, Калатеа  –  пресажда се веднъж на 2 години.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles