10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Кози помагат на огнеборците в САЩ

Тяхната мисия, в случай, че я приемат, е проста – да пасат. В Калифорния козите се превърнаха в популярен, макар и необичаен помощник в гасенето на пожарите, които бушуват в щата всяка година, предаде АФП.

В една гореща юлска утрин стадо от около 80 кози се настанява на нива край Глендейл, близо до Лос Анджелис. Животните са там от десет дни. Целта им е да унищожат растителността, която би могла да се подпали при евентуално наближаване на пожар, който би застрашил намиращите се наблизо къщи.

Повече от 1,5 милиона хектара изгоряха в Калифорния през 2020 г,. която е най-тежката в съвременната история на противопожарната служба в американския щат. Властите се опасяват, че заедно с продължителната суша и климатичните промени, подобни широкомащабни бедствия като пожарите миналата година ще се превърнат в норма.

Затова всяка помощ е добре дошла.

„Започнахме да чуваме все повече за козите от местните хора, от други пожарникари в други градове и осъзнахме, че животните могат да бъдат много ефективни и същевременно са природосъобразни“, каза капитан Джефри Рагуса от противопожарната служба в Глендейл пред АФП.

Освен че помагат в ограничаването на разпространението на пожарите, като поглъщат леснозапалимите растения, козите създават буферни зони между горските масиви и жилищата. Тези „коридори“ позволяват на огнеборците да се намесят при нужда в по-безопасна среда, далеч от пламъците, обяснява капитан Рагуса.

Животните, разбира се, са само част от противопожарната система. Но тяхната помощ се цени, казва той.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles