10.5 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Козуначени кифлички за сита и вкусна закуска

Вкусът на козуната може да присъства целогодишно на трапецата с ароматните и вкусни кифлички. Особеността им е, че те се приготвят по-бързо от него, но имат една особеност – свършват бързо. „Следвай ме” Ви ги препоръчва особено с кафе, чай, какао, айран. Всичко това, както и много други продукти на изгодни за Вас цени и с отлично качество можете да намерите във веригата магазини АВИНТИ. (виж ТУК)

Продукти: яйца – 5 броя, прясно мляко – 250 мл, брашно – ½ кг, захар – 250 г, краве масло – 125 г, мая – 20 г, сол – 1 щипка, мармалад – 300 г.

Приготвяне: Маята се смесва и разбърква до гъста каша с 1 лъжичка захар, щипка сол, малко прясно мляко и брашно. Отделно се разбиват яйцата със захарта, прибавят се млякото и маслото, като биенето продължава. Когато маята е удвоила обема си се прибавя към тази смес. Постепенно започва прибавянето на брашното, като се бърка непрекъснато. Целта е да се получи меко тесто, което не легне по ръцете. Тосе намазва солио, поставя се в дълбока купа и се завива с фолио. Оставя се на топло да втаса за един час. Меси се отново и се разделя на топки, колкото портокал. Всяка от тях се разточва  върху набрашнена повърхност до дебелина 5-8 мм. Разрязва се радиално на 8 или 16 части според желаната големина на кифличките. В широката част се поставя мармалад, локум или друга плънка и се завиват, като тясната част остава отгоре. Пекат се в намазнена тава или върху хартия за печене. Между тях трябва да има разстояние един пръст, тъй като те бухват при печене. Намаздат се с разбит белтък. Могат да се поръсят със захар на кристали, със сусам, мак или друго по желание. Пекат се на 190 – 20 градуса до порозовяване. Ако нямат поръска, след изпичането и охлаждането могат да бъдат поръсени с пудра захар.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles