5.8 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Коктейлите-без тях нещо липсва на лятото – 1

Вкъщи, в бара или на плажа, коктейлът е най-добрият начин да се разхладите през горещите летни вечери. На любителите и познавачите повечето от тези класически напитки са известни на вид и вкус. Знаем ли обаче тяхната история? Знаем ли как се правят по рецептата, по която са били забъркани първоначално?

Вкусовете са различни, но всички предпочитат високото качество на достъпни цени

„Следвай ме” започва да ви представя най-популярните коктейли и начинът, по който можете да ги направите за себе си, за приятелите и за любимия човек. Стоките на АВАНТИ са подходящи за доброто ви настроение през лятото, както и във всички останали сезони. На достъпни цени са и с отлично качество.

Дайкири

Дайкири е коктейл, създаден преди повече от 100 години край една желязна мина в Куба, която му дала и името, а то било същото като на един от красивите и горещи местни плажове. Съставките са лед на дъното на чашата, бял ром, лимонов сок и захар. Сервира се в издължена чаша, украсена с резенче лимон. Коктейлът е любим на много известни личности. Сред почитателите му са Ърнест Хемингуей и Джон Кенеди.

Приготвяне: Основната му съставка е ром. В повечето случаи го приготвят с бял, но се смята, че първоначално той е бил направен с тъмен ром.  Интересното е, че той се сервира студен, но без парченца лед. Ледът се разбива усърдно преди това.  За дайкири са ви необходими 50 мл бял или черен ром, 25 мл сок от лайм или обикновен лимон, 4-5 капки захарен сироп или ½ чаена лъжичка пудра захар, както и няколко разбити парченца лед. Добре разбъркани, тези смеси се поднасят с парченце лайм или лимон в чашата или закачено на нейния ръб.

Мохито

Наричат го още магията на Куба. Този коктейл  се състои от ром, газирана вода, зелен лимон, захар и мента. Приготвя се във висока чаша, украсата е от свежи ментови листа. Името на коктейла идва от от думата mohjo, която означава „африканска магия“. 

Приготвяне:  За него са ви необходими  30 мл. бял ром,  10 пресни листа от мента,  2 с.л. бяла захар,  половин лайм,  100 мл. газирана вода и 1 чаша лед. Листата на ментата се накъсват на ситно и леко се разтриват, за да пуснат повече аромат. Изтисква се сокът от лайма и се прибавя към ментата. Слага се захарта и се разбърква добре. Без прецеждаkе, сместа се изсипвате във висока чаша. Натрошава се ледът в блендер, чашата се пълни. Изсипва се ромът върху леда, а после бавно се прибавя газираната вода.  Украсявате с резенче лайм.

Блъди Мери

Истинската история на коктейла Блъди Мери не е известна. Предполага се, че той е приготвен за пръв  път в Harry’s Bar (Париж). Според една от версиите, коктейлът е сервирал за първи път френският барман Фернандо Пит Петио още през 1920 – 1921 г. във въпросния парижки бар. Той за първи път смесва водка, доматен сок, сол, пипер и уорчестър сос. Така се получава станалия по-късно знаменит коктейл Блъди Мери. Впоследствие, вече в хотел „Сейнт Риджис“ в Ню Йорк, той дооформил коктейла по молба на принц Серж Соболенски, прибавяйки табаско. Според друга легенда, която за мнозина е съвсем достоверна, този коктейл е бил приготвен за американския актьор Рои Бъртън и е бил първо наречен „Bucket of Blood“.  Някои са убедени, че тази напитка е истински стимулант на сексуалното желание дори по време на високите летни температури. Други пък, iа категорични, че той е доказано средство срещу махмурлука.

Приготвяне: За приготвянето му са необходими водка – 50 мл, доматен сок – 100 мл, лимонов сок – 1 чаена лъжичка, сос уорчестър – 4-5 капки, сос табаско- 2 капки, черен пипер, сол – на вкус,  а за украсата са нужни лимон и листа от целина. Всички съставки, включително и подправките, се разбиват в шейкър с лед. Коктейлът се прецежда в чашата за сервиране, където предварително са оставени 1-2 кубчета лед. Украсява се с резенче лимон и листа от целина.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles