11.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Коктейлите-без тях нещо липсва на лятото – 3

Със стоките от магазини АВАНТИ можете да осигурите качествени продукти за Вашето и на гостите Ви добро настроение.

Лятото не е лято, ако в горещината човек не се разхлади с коктейл. За тези така популярни в последните години напитки има безброй рецепти. „Следвай ме” Ви предлага няколко бързо приготвящи се рецепти.

Секс на плажа

Sex on the beach, както звучи на английски е бил приготвен за пръв път през 1987 г. в Маями, Флорида, САЩ. Вносител на шнапс си купил бар и искал напитката му да се продава и популяризира. Барманът, който въртял бара започнал да миксира шнапса със водка и портокалов сок. На клиентите им харесало и започнали да търсят все още безизвестния коктейл. Впоследствие хората започнали да питат бармана какво е името на коктейла. Разсъждавайки логично, той свързал двете основни причини, поради които хората посещават Маями – сексът и плажът. И така нарекъл коктейла Секс на плажа.

Приготвяне: необходими са кубчета лед, 1 част водка, 1 част шнапс от праскова, 1 част сок от червени боровинки, 1 част портокалов сок, 1 част сок от ананас (по желание),  1резен ананас за украса,    череша за украса. Могат да се използват още лайм, обикновен лимон или резенче портокал.

Сложете няколко кубчета лед в шейкър заедно с водката, шнапса, сока от боровинки, портокаловия сок и сока от ананас (ако желаете) и разбъркайте добре.  Сложете 3-4 кубчета лед във висока чаша и сипете върху тях получената смес. Накрая украсете напитката с резена ананас и черешката.

Манхатан

Този коктейл е на основата на уиски. Докато Мартини се приготвя от джин и сух вермут, Манхатан е комбинация от уиски и сладък вермут. За него е необходима горчивката. Подходящи са ангостура или пейчаут.

Приготвяне:  3 части канадско или ръжено уиски, 1 част сладък (червен) вермут и  1 черта горчивка.

Добавете съставките в шейкър с лед. Разбъркайте докато се охладят. Разбъркването е важно, за да може ледът да се стопи, като по този начин разреди коктейла и му придаде още по-приятен вкус. Изсипете коктейла в чаша и гарнирайте с черешка.

Вариант е замяната на уискито със скоч. Така коктейлът вече се нарича Роб Рой, а замяната с бренди го превръща в Метрополитен. За да е  напитката по-сладка, се добавя сок от череши.

Сайдкар

Едни смятат, че този коктейл датира от Първата световна война. Той бил създаден за придирчив капитан, който се возел в мотор с кош, откъдето идва и името на напитката.

Приготвяне: 30 мл уиски,  трипъл сек,  60 мл сладко-кисел микс,

лайм и лед. Към уискито се добавя трипъл секът, миксът и ледът. Изсипва се в охладена коктейлна чаша, която предварително е обработена със захар по ръба. Украсява се с лайм.

Французите също имат претенция да са автори на коктейла сайдкар. Те го приготвят по-различно. Ето как:  20 мл куантро, 20 мл лимонов сок ,40 мл коняк. Съставките се разбъркват с лед и се сервират в  чаша, чиито ръбове са посипани със захар. Гарнира се с лимонов резен.

Англичаните го приготвят като по-сладка напитка. Те използват  използват повече коняк и по-малко куантро, в съотношение 3 към 1 части и 1 част лимонов сок.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles