9.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Коледен меден сладкиш „Владишка пита” (постен)

Постни питки за Бъдни вечер – със семенца и традиционна По традиция на Бъдни вечер хлябът, както и поднасяните ястия за постни. Това е последната вечеря в периода на Рождественския пост. Следвай ме - Гурме
Вижте къде в страната са магазините АВАНТИ (ТУК)

Какво е Коледа без ухание на канела в кухнята и нарисувани курабии с мед на масата?! В шетнята за празника обаче не всякога остава време за месене, моделиране, печене, приготвяне на глазури и рисуване.

Макар и без меденки, празничното ухание ви е сигурно, ако направите един лесен коледен сладкиш, също с мед (наричат го „Владишка пита”). При това той е и постен, което го прави подходящ за все още постещите до Бъдни вечер, както и за веганите.

Продукти: орехи или други ядки изчистени и нарязани или смляни на едро – 1 чаена чаша, захар – 1 чаена чаша, мед – 0,5 чаена чаша, студена вода – 1,5 чаена чаша, брашно – 2 чаени чаши, сода – 1чаена лъжичка, канела – 1 чаена лъжичка, олио – 0,5 чаена чаша, стафиди или други сушени плодове (нарязани на ситно) – 0,5 до 1 чаена чаша, захаросани портокалови или лимонови корички – 0,5 чаена чаша.

Приготвяне: Захарта завира във водата до клокване и се маха от огъня. Прибавя се медът. Отделно на сухо се смесват брашното, содата и канелата на прах. Добавят се орехите, карамфилът (счукан на ситно или смлян), стафидите (нарязани сушени плодове) и захаросаните портокалови корички. Сухата смес се сипва в течността, може и обратното. Разбърква се до хомогенна маса с гъстота като рядко тесто за кекс.

Пече се в намазнена и набрашнена тава. Готовността се проверява с клечка за зъби. Не се шокирайте от цвета, сладкишът покафенява от меда и в това е част от чара му. След изпичане се покрива с кърпа. Когато се охлади, се посипва с пудра захар. Това може да стане и непосредствено преди поднасянето му. Сладкишът е подходящ за консумация както с кафе, така и с чай. С него и приятен коняк, вермут или бяло вино можете да посрещнете и гости на следобедно кафе. Стоки са вашата празнична трапеза можете да намерите на изгодни цени и високо качество във веригата магазни АВАНТИ (вижте ТУК).

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles