25.8 C
София
вторник, април 16, 2024
spot_img

Коледната звезда – красива, но отровна за деца и домашни любимци

Легенда свързва „похристиянчването” й с ацтеките

Красивото растение коледна звезда,  също поинсетия или понсетия (Euphorbia pulcherrima) e красив подарък за Рождество Христово и Нова година, желан във всеки дом. То е от семейството Млечкови и има една твърде неприятна особеност – отровно е! При нараняване на стеблото се отделя бял сок, който причинява остра реакция със сърбеж на кожата при децата и някои възрастни. За домашните любимци, котета,  кучета и декоративни зайчета растението може да се окаже и отровно, ако стопанинът не вземе веднага мерки, ако животното е похапнало от него.


Селекционерите са създали бяла коледна звезда

Родина на коледната звезда са тропическите райони на Мексико и Гватемала. Там тя се среща под формата на храсти с височина до 3–4 метра. Коледната звезда е традиционен коледен символ в Америка, Западна Европа, а от няколко десетилетия и в България.

Наименованието на понсетията коледна звезда е свързано с легенда, датираща от времето след приемането на християнството от ацтеките.

Тя разказва, че в навечерието на Рождество Христово едно бедно момиче много искало да остави някакъв подарък пред статуя на Иисус Христос, но нямало нищо.



Заради търговския интерес вече има и мраморна коледна звезда

„Иисус ще приеме всеки дар, стига да е от сърце“, успокоил го баща му. Тогава момичето набрало от полето изсъхнали цветя и ги поставило молитвено пред статуята на Спасителя. На Бъдни вечер сухият букет разцъфнал в големи алени цветове.

Първите растения са пренесени в Европа през 1843 г. в саксия, със стъбло, високо само 40 cm. Като декоративно саксийно растение то е селектирано за първи път в Америка и оттогава става популярно в целия западен свят. Поради големия интерес и търсене, цветарски компании в САЩ, Холандия и Германия непрекъснато работят върху нови селекции. Освен класическите червени в различните им нюанси, на пазара се предлагат коледни звезди и с бели, жълти, розови и мраморни цветове.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles