-0.2 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Коледният венец символизира раждането на Спасителя

Изследователи смятат, че християните са го взаимствали от Римска традиция, преминала впоследствие и в древна Елада

Коледният венец (Advent Wreath) за германските и скандинавските народи в миналите векове не е просто различна украса, а религиозен символ, сочещ времето до раждането Младенеца  Иисус. Той се поставя на гладка повърхност, не се окачва на врати и прочие отвесни неща – това е по-късен, търговски трик, превърнал се в обичай.

Търговците променят цветя на червените свещи в сини

Истинският Advent Wreath се поставя върху масата, на която се храни семейството или на прозореца.

Изработва се от вечнозелени клонки – символ на Бога и вечността, и се украсява с четири свещи още в началото на декември, заради светлината, с която Бог ни озарява. Три от свещите са пурпурни – цвят,  символизиращ покаянието и постенето. В по-ново време някои слагат лилави, сиволизиращи също покаянието. Едната е бяла или бледо розова, тя всякога е в средата на венеца и се запалва в навечерието на Рождеството Христово. Бялата или розовата свещ символизира чистотата на новороденото бебе Иисус. Впоследствие, търговците заменят червените свещи със сини. По една червена свещ се пали всяка неделя. Докато тя гори, семейството се е събрало и чете откъси от Светото Писание, в които се говори за идването на Спасителя, следват молитви. Така е било в миналото сред германските и скандинавските народи след приемането на християнството.

Отглас от Древния Рим и Древна Гърция

Независимо, че Advent Wreath има определено християнско послание някои изследователи смятат, че традицията на венеца е взаимствана от  Древния Рим и Древна Гърция, където венецът е бил символ на победа. Римляните са окачвали венци на вратите си, за да отпразнуват своите победи. Това пък, те са заели от гръцката традицията победителите в Олимпийските игри да бъдат удостоявани с лаврови венци. 

Езическите германски племена, преди да приемат християнството са имали традиция да се събират в тъмните и студени декемврийски дни, за да палят огньове от вечно зелени венци. Според тяхната образност венецът символизирал вярата, че ще дойде пролетта и ще бъде светлина.

Търговската печалба пребори традицията

Венецът, който се окачва на вратите няма нищо общо с традиционния.

През XVI в. германските протестанти съживяват тази популярна традиция и я разпространяват по другите части на света. Символиката, която влагат е следната: Овалната форма на венеца олицетворява Бог и неговата безгранична мъдрост, а също и безкрая на вечността.

Зеленият цвят на клонките символизира вярата в Бог и в безсмъртието на душата. Свещите са светлината, която Исус донася на света със своето пристигане.

Независимо дали традицията е въведена от протестантите и има корени от предхристиянси времена, тя е нещо, което съгрява душите и подсилва молитвеното настроение преди раждането на Спасителя.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles