22.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Компенсации при неприето дете в градина

Таванът ще е равен на средния месечен размер на средствата от държавния бюджет за издръжката на един малчуган, към днешна дата е 291 лева

Родителите на малчугани, които не са приети в детска градина или училище поради недостиг на места, ще могат да бъдат компенсирани с до 291 лв. на месец. Това става ясно от заповед на образователния министър Красимир Вълчев.

Таванът на компенсацията за неприетите ще бъде равен на средния месечен размер на средствата от държавния бюджет за издръжката на дете в предучилищното образование за съответната календарна година. В нея заповедта на Вълчев е посочено, че 2021 г. сумата е 291лв.

Държавата ще родителите на неприетите деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас със сумата, ако хлапетата са записани в частна образователна институция или са отглеждани и обучавани от лица, предоставящи организирани услуги.

Те обаче могат да получават и по-малко от 291 лв. тъй като средствата за компенсиране на разходите, пряко свързани с отглеждането и обучението, се изплащат на родителя в размер на действително извършените разходи за отглеждане и обучение за всеки месец. Така, ако даден месец имат по-ниски разходи за обучение на хлапето си – 250 лв, няма как да получат пълния размер на компенсацията.

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles