9.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Корнуелски ябълков пирог

Графство Корнуел е разположено в югозападна Англия и заема част от едноименния полуостров и прилажащите острови. Тази местност е земя на легендата за крал Артур и Светия Граал, страна на друидите и келтите, пиратите и контрабандистите.

Националната кулинарна гордост на жителите на Корнуел е пирогът с ябълки. Тестото му е леко влажно, въздушно и напомня напоен със сироп блат.

Продукти: ябълки – 650 г, краве масло – 230 г, сметана (25% масленост) – 125 г, яйца – 4 големи или 5 малки, брашно – 1,6 водни чаши, набухвател – 1 чаена лъжичка, захар – 2/3 водна чаша, ванилена захар или ванилия – 15 г, сол – на вкус.

Приготвяне:  Белтъците ще отделят от жълтъците.Слагат се в хладилника, за да се охладят. Маслото се разтопява на водна баня, смесва се със захарта и ванилената захар (ванилията). В маслото се слагат жълтъците и сметаната, разбърква се добре. Сипва се брашното, набухвателят и се разбърква до тесто с еднаква гъстота. Охладените белтъци леко се подсоляват и се разбиват с миксер до устойчива пяна.  Прибавят се в тестото и акуратно се разбърква. Трябва да се получи много въздушна смес.

Дъното на формата за печене с диаметър 24 см се застила с пергаментена хартия, краищата се намазват с масло. Излива се тестото за печене. Изчистените и нарязани на тънки полумесечета ябълки се слагат по цялата повърхност на тестото с гърбичката нагоре. Пирогът се пече 45 – 50 минути при температура 180 градуса. Готовността му се проверява с клечка за зъби. Повърхноста му след изпичане и изстиване може да се посипе с пудра захар.

 

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles