10.3 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Котката – будилник, но избързващ

Защо писаната ни буди винаги минути преди часовникът да звънне ?

Домашните любимци не познават часа, но държат на рутината и повтарящите се модели на поведение

Ако някога сте се събуждали с котешка лапа на лицето си точно 1 минута преди алармата, ако сте били критикувани с агресивно мяукане, когато закъснявате с три минути с вечерята, то вероятно сте се чудили как котката ви знае колко е часът. В края на краищата тя няма малък ръчен часовник. Дали някак е измислила как да чете кухненския часовник? Не. Не надценявате интелигентността на котката си.

Докато котките не могат да различат какво показва часовникът (доколкото знаем), те имат общо усещане за времето. Те следят кога нещата обикновено се случват и обръщат внимание, ако не се придържате към определеното им време за хранене или пък сте се успали за закуската. Специалистката по котешко поведение Анита Келси обяснява, че подобно на хората котките имат нещо като вътрешен часовник, който регулира часовете им за будност и сън да бъдат доста редовни.

“Котките са крепускулярни, което означава, че те са активни предимно призори и здрач. Това е еволюционно наследена черта, което означава, че всички котки инстинктивно и естествено правят същото”, казва тя.

Също като хората котките могат да използват вътрешни и външни сигнали, за да разберат кой момент от деня е в момента. Точно както вие ще огладнеете с наближаването на 12 на обяд и знаете, че са минали няколко часа от закуската,  котките ще преценят колко време е минало от последното им хранене. По този начин те знаят кога точно да ви покажат, ако някое ястие е просрочено. Външните сигнали също са ключови за ориентацията на котката във времето. Изгряващото слънце например предсказва, че будилникът на собственика е на път да се включи. Не е за пренебрегване и ролята, която пеенето на птиците играе за събуждането на котката. Птиците отбелязват зората на новия ден. Това винаги ще привлече вниманието, защото бележи вълнуваща възможност за лов.

Естествено, това време на събуждане може да варира в зависимост от сезоните. През есента или зимата слънцето ще изгрее по-късно, затова както котката, така и нейният собственик също ще поспят повече. Във всички случаи котката неизменно ще бъде активна преди своя човек.

Хората също играят роля в засилването на определени специфични в определен час от деня поведения. Котката ви вероятно не ви събужда точно в 6 часа сутринта, защото не иска да закъснявате за работа, а

защото знае, че ще възнаградите това поведение с много целувки и прегръдки.

“Ако котката започне да мяука в 5 сутринта (когато е естествено будна) и получи внимание за това, независимо дали е отрицателно, или положително, тя ще продължи да събужда собственика си по това време, казва Анита. – Същото важи и за нашите модели на завръщане от работа. Те знаят, че когато се приберем вкъщи, те ще се нахранят. Затова котките са добри в запомнянето на продължителността на времето, ако това означава, че получават това, което искат в края му.”, пояснява тя.

Околните звуци също помагат на котката да предвиди какво ще се случи и кога се очаква то. Съседът, който се прибира у дома всеки ден точно в 18 ч, предсказва на котката, че и нейният човек ще си дойде скоро. Семейството, което вечеря заедно, е сигнал, че и котката ще бъде нахранена, и т.н.

Повтарящи се модели на поведение може да бъдат използвани за “дресиране” на домашния любимец. Ако звънец или часовник звънне и се

върнете скоро след това, котките ще ви очакват при всяко следващо позвъняване.

Можете да обърнете това в своя полза. Ако котката ви се разстрои във ваше отсъствие, задайте аларма. Котката бързо ще научи, че това е предварително съобщение за вашето завръщане. Това ще успокои ума на котката, че не е изоставена.

Котките помнят и неща, които са важни за тях. Бездомната котка ще запомни с точност кога кварталният магазин изхвърля непродадена храна например. Този график, подобно на предвиждането на завръщането ви, ще бъде изграден около визуални или звукови сигнали.

Те запомнят рутината и на другите животни. Това помага на котката да бъде в безопасност, докато ловува или претендира за територия.

Ако има приятел навън, котката добре знае кога може да се срещнат и да играят заедно. Тъй като всички котки обичат рутината, им е лесно да се нагодят взаимно и да избегнат конфликт с недоброжелателни квартални котки. Ако имате няколко котки, може да откриете, че всички поддържат един и същ график.

Това може да бъде както благословия, така и проклятие. Те ще бъдат готови да споделят храненето, ще играят заедно или ще се насладят на групова игра с вас. Те ще спят по едно и също време, вероятно дори рамо до рамо. Всички дейности се развиват едновременно. Това поведение е често срещано при бебетата от едно котило или котките, израснали заедно. Ако осиновите 2 котки поотделно обаче, може да отнеме време, докато се синхронизират. Да, вашата котка може да разбере времето без нужда от часовник или аларма. Всичко се свежда до естествения им телесен часовник, наблюдението на външните сигнали като дневна светлина и вашето поведение или вътрешни сигнали като собствения им глад. Да, те знаят, че тази сутрин сте се излежавали до късно. И да, те вероятно ви съдят за това.

Следвай ме – Хоби / Шоу

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles