8.3 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Котките и децата – особености на взаимоотношенията

Детето отдавна ви моли да вземете котенце вкъщи, но вие се безпокоите дали те ще си допаднат или между животинката и хлапето ще има всекидневни конфликти. Такова съжителство е не само допустимо, но и препоръчително по няколко причини.

Ако малчуганът вече ходи, животинката ще му стане не само верен другар, но и своеобразно учебно пособие за света. Детето ще я храни, ще я реши, ще се гриже за нея. По този начин то ще се учи да извършва полезни дейности и да отговаря за задоволяване на нуждите на друго живо същество.

Ако обаче вие не обичате котки, не взимайте у дома само, за да задоволите настояванията на наследника. Родителят трябва да подхожда към животното с любов, за де се научи и детето да се отнася с необходимото внимание, нежност и грижа, а не да смята, че четириногото е у дома в качеството на поредната играчка.

Затова не се препоръчва да купувате за подарък на дете коте, ако предварително не сте го съгласували с неговите родители.

Първият ден на котето вкъщи трябва да е колкото се може по-спокоен – не го галете и не мачкайте прекомерно, дръжте детето по-настрани, за да не се уплаши четириногото. Когато то свикне с обстановката, т.е. след два-три дни, започнете сближаването на малчугана и животинката.

Ако детето е на възраст от 3 до 6 години, го помолете да седне удобно, да не прави резки движения и да не крещи под напора на емоциите. След това Вие погалете котето, почешете го по гушката, за да се отпусне, гушнете го и след като то се почувства удобно и спокойно в прегръдката ви, леко го подайте на детето, което също да го гушне и погали. При първия опит животинката може да избяга. Не тръгвайте да го гоните. Опитайте отново след няколко часа или на следващия ден. Така, постепенно, двете мъничета ще свикнат едно с друго. Същевременно, предупредете детето, да не крещи и хвърля предмети вкъщи, защото така се стресира животното. Така, чрез котето печелите още един трик във възпитанието – приучаване към тихо говорене, без повишаване на тон и владеене на емоциите.

Домашният любимец задължително трябва да е ваксиниран и обезпаразитен дори да е роден от домашна котка. Така животното се предпазва от заболявания, предпазвате и вашето семейство. Ако това е изпълнено, нямате никакво основание да се притеснявате от токсоплазма или друга инфекция. Когато решите да вземете коте вкъщи, предварително проучете характера на различните породи и изберете от тази, която е най-спокойна и дружелюбна. Такива е турската ангорска котка, но само, ако е чистопородна. В България непознавачите наричат „ангорче“ всяко космато животинче. Подходяща порода за семейства с деца е още персийската котка, девон рекс и регдол. Това не означава, че сред смесиците няма миролюбиви и ласкави животни, подходящи за Вашия дом.

 

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles