10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Коя раница е подходяща за ученика?

В разнообразието на пазара изборът на ученическа раница изглежда нещо твърде лесно. Оказва се обаче, че водеща за покупката й не трябва да е само красотата и цената, а безопасността за стойката на детето.

Според ортопедичните стандарти тежестта й не бива да превишава 10-12% от теглото на ученика, за да не изкривява той гърба си под товарът в нея.

Когато купувате такъв артикул, никога не го поръчвайте по Интернет. Причините: не всяка стока, предлагана в мрежата изглежда в действителност като на картинката; тя трябва да отговаря на изисквания, които не са описани в електронната страница; детето не може да пробва преди покупката дали тя му е удобна.

Първото условие е страната на раницата, която прилепва до гръбчето му да е твърда. Така тя няма да се свлича при носене и да поддава под собствената си тежест в различни посоки. В резултат ученикът върви изправен, товарът е разпределен равномерно и се носи по-леко.

Презрамките й трябва да са широки с възможност за регулиране на дължината.

Височината трябва да е не повече от 40 см, за да не пада под кръста на детето. Ако то е по-дребно, тя не бива да надвишава 30 см на височина.

Препоръчва се вътрешността й да е с повече прегради, за да се разпределя добре товарът. Освен това, малкият ученик ще се научи и да подрежда вещите си.

Преди да изпратите детето на училище с новата раничка, научете го как да я слага. За целта я подпирайте, най-напред празна, на масата вкъщи и репетирайте как то ще нахлузи презрамките й. След няколко успешни опита сложете две – три книги  нея, за да се научи малкият ученик да слага раницата на гърба си и когато тя е пълна.

Повечето ученически раници са произведени с вграден светлоотразител. Той е необходим за безопасността на ученика, когато се движи в тъмнина. Ако избраната от вас и вашето дете раничка обаче няма такъв, купене му светлоотразител с лепящ се гръб или прикрепящ се като значка и го сложете на походящо, добре виждащо се място на раницата. Така осигурявате безопасността на вашето дете.

 

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles