8.3 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Край на безплатното здравеопазване

Вкарват доплащане кеш и застраховане с два модела

Край на здравното здравеопазване независимо, че то е гарантирано в Конституцията на страната. На практика то и сега не е безплатно, но чрез здравноосигурителните ни вноски и на базата на солидарността гражданите получават здравна помощ, като легално доплащат само при избор на екип и  някои скъпи консумативи, които НЗОК не поема. Кешовото плащане също е в обръщение независимо, че то не е регламентирано.

По данни на Световната банка прякото доплащане е 2 млрд. лева всяка година, коет ни нарежда първи в Европейсксия съюз по този показател. Според изказване на здравният министър Кирил Ананиев то е 3,5 млрд. лева. Като към това се прибавят и 2 – 2,5 млрд. лева, които се наливат в здравната система от НЗОК,  от държавния бюджет чрез Министерството на здравеопазването и различни програми, годишно излиза, че парите, които влизат в този сектор са не по-малко от 4 млрд. лева.

За да има прозрачност и да се прекрати тази порочна практика здравният министър предлага два осигурителни модела. Те бяха разяснени по време на Национална кръгла маса за здравноосигурителния модел, която се състоя на 26 септември в София.

И в двата случая здравната вноскса остават 8%.

Според първия модел вноската  от 8%ще постъпва в НЗОК, както е и сега.   Въвежда се обаче и 2% допълнително задължително здравно застраховане, което месечно няма да е по-малко от 12 лева. Гражданитеще избират с кой частен здравен фонд  да сключат полица. Независимо, че ще има и занапред остойностени клинични пътеки, ще има и своеобразен лимит, до който касата да поема стойността на лечението. Той ще е 700 лв. НЗОК ще поема 85% или 90% от него, а пациентът 10% или 15%. Така ако клиничната пътека е на стойност 400 лева, касата ще покрие 340 лева, а пациентът – 60 при съотношение 85:15. Разликата над 85 на сто ще се заплаща от допълнителното задължително застраховане. Ако лечението е над 700 лв., разликата ще се доплаща от допълнително застраховане в частен фонд, ако пациентът има полица. Ако няма, ще плаща от джоба си.

Министър Ананиев смята, че така пациентът ще се включи по-активно в контрола за изразходваните средства. За болничен престой няма да се плаща.

По думите му частните застрахователи няма да имат право да избират пациентите по оциален статус, заболявания и т.н.

Вторият модел предвижда демонополизация на НЗОК. Тя ще стане застрахователно дружество, а гражданите ще имат право да избират при кой затраховател да внасят своите 8% за здраве.

Предвижда се и създаването на гаранционен фонд, който да поема пащанията при фалити на здравни застрахователи.

 

Следвай ме – Здраве

 

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles