11.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Краставички в стаята. Как да ги отгледаме?

 

Да получиш първата реколта от краставици още в началото на пролетта е напълно възможно. Стига те да са насадени в саксии или сандъчета и да виреят на перваза на прозореца у дома. За да се сдобием с ароматен зеленчук месеци преди  сезона, е необходимо, като начало, да изберем прозореца на чийто перваз ще отглеждаме насаждението. Най-добре е той да е южен, източен, но може и западен. Первазът на прозореца или подходяща маса пред него трябва да са с площ да съберат пет растения в саксии с диаметър 27 – 29 сантмета. От март до юни от всяка една от тях ще можем да събираме по 16 краставици с общо тегло около 2 кг. Упехът зависи от сорта, но трябва да се заложи на парниковите.

За да имаме на трапезата си краставички от собствената стая, трябва да засадим семената още към края на януари и да се постараем да ускорим растежа им. За целта е необходимо дъното  на саксията да се покрие с натрошена тухла, а след това да се напълни с рохка плодородна почва. Тя задължително трябва да се полее с гореща вода, а когато температурата се охлади до  25 — 30° С да се посеят семената. Преди това обаче семената трябва да се държат едно денонощие във влажно помещение, например в банята върху филтърна хартия. Ако температурата е по-ниска от +20°С, ги слоете върху обърнатия капак на тенджерата, а в нея налейте гореща вода. Покрийте ги. Така те ще се затоплят от високата температура. След едно денонощие ще леко ще набъбнат и ще са готови за посяване. Пръстта не бива да ги покрива повече от 0,5 см. Така засятите семена трябва да са на добра лънчева светлина,  когато тя не е достатъчна, да се включва сила лампа.

Когато растението поникне, лампата също е в помощ. Разсадът е готов за около 23 – 26 дни. Коренчетата се засаждат в  саксиите, като в средата на всяка от тях се сложи колче с височина 150 – 180 см. Стайните краставички трябва да се подхранват три-четири пъти в едмицата със слаб разтвор от 1 ½ гкалиева селитра на 1 л вода.  Понякога можете да заменяте калиевата селитра със суперфосвати, но не прекалявайте. Насаждението се полива един – два пъти на ден с малко вода. Почвата трябва постоянно да е влажна. При благоприятни условия коренчетата на каставиците прорастват по повърхността на цялата почва. Когато това се случи, следва да се покрият със свежа почва – от половин до два сантиметра. Когато се образуват първите пет – шест листа и проратнат  мустачките, стелъбцата се привързват към колчето. Което от тях прорасне първо до върха, то и първо ще даде плод.

 

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles