8.5 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Крем „Дипломат” – черешката на сладкарството в соца

По времето на соца, когато тирамису, крем брюле и други подобни наименование бяха напълно непознати, българската домакиня, към която по тогавашния обичай се обръщаха с „другарко”, също имаше какво да  покаже в кухнята.

Не само да покаже, но и да се докаже като  кулинар, майка и жена, която може да посреща гости изискано. За по-младото поколение, едно необходимо уточнение – полуфабрикати нямаше. Тогава се продаваха само два вида торти – шоколадова и маслена. Единствената по-така сладкарница беше в София и се наричаше „Роза”. В нея поръчваха торти за децата с украса, обичайна – рози. Но все пак, украса. Това беше „черешката на тортата”.  „Роза” беше шикарната сладкарница, защото беше на метри от американското посолство. А, както по-паметливите знаят, на „капиталистите и империалистите” трябваше да бъде показвано, че в социалистическа България се живее добре. Българските жени по онова време, въпреки дефицта в магзините, умееха да посрещат гости изискано – приготвяха всичко сами, разменяйки си рецепти. Така, нашите майки, баби, лели и вуйни създадоха цяла „социална мрежа“ без Интернет, по която споделяха това, което се е получило успешно в кухните им. Всички те бяха много добри в сладкарството. „Следвай ме“ ви предлага една много популярна рецепта от онези години. Всичко за вашата трапеза можете да закупите от верига магазини „АВАНТИ“ (ТУК).

Продукти: 4 яйца, 4 пълни супени лъжици брашно, 1 чаена лъжичка какао, 1  чаша мляко, 100 – 125 гр масло, 200 гр захар (може и повече, според вкуса), 2 пакетчета ванилия, ½ пакет сухи бисквити, още около 200 г. захар за карамелизиране.

Приготвяне:  Жълтъците от яйцата се разбиват с миксер. Постепенно се прибавя брашното и се разрежда с млякото, биейки с миксер. Ако сместа е много гъста, по преценка на домакинята, може да се добави още малко мляко. 200 гр захар се смесват сухи с лъжичката какао и се изсипват в сместа. Според предпочитанията на семейството, какао може и да не се използва, за да остане кремът бял. Сместа се слага на не много силен огън и се бърка докато постепенно започне да се сгъстява. Прибавя се маслото. Белтъците, разбити с миксер с 200 гр захар също се изсипват в сместта. Прибавят се двете пакетчета ванилия.

На дъното на чаши за крем се слагат натрошени на едро сухи бисквити, поливат се с карамелизирана захар. Отгоре се сипва кремът, като накрая се полива или посипва  карамелизирана захар. Във всяка чашка може да се забучи тънка бишкота или бисквитка. Ако в кремът не се сложи какао, може да се полее малко карамелизирана захар и в самата чаша.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles