10.9 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Кресонът –целебната билка на Хипократ

Забавя развитието на карциномите, подобрява метаболизма, рецепти за вкусни и полезни салати и супи  с това уникално растение  

Кресонът е водолюбиво растение, което вирее край реки, потоци, езера. Обикновено го газим без дори да го забелязваме, но това е една изключително полезна билка-храна, чиито целебни свойства е познавал още Хипократ. Той се култивира от хилядолетия в Европа, Централна Азия, Северна и Южна Америка, както за храна, така и с лечебна цел.

Салата от кресон с круши

Той е спечелил славата си на лечебна билка сравнително рано. Около 400 г. пр. Хр. Хипократ разположил първата болница на остров Кос в близост до извор, така че свежият кресон, който расте наблизо, да се използва за лечение на пациентите. През първите години на XVIII век Николас Кулпепер (автор на Culpeper’s Herbal) вярвал, че кресонът може да пречисти кръвта. Съвременната наука е открила повече от 15 есенциални витамини и минерали само в това растение – повече желязо от спанака, повече калций от млякото и повече витамин С от портокалите.

Кресонът е с ниско калорийно съдържание, но съдържа фитонутриенти като изотиоцианат и антиоксиданти с множество предпазващи от заболявания свойства. Едно от тях е глюконастуртинът, глюкозинолатно съединение, което придава леко лютивия привкус, съдържа се в листата и корените на растението и е източник на фенетил-изотиоционат, който доказано забавя развитието на карциномите.

Витамин К е най-изявеният нутриент в кресона с 312% от препоръчителната дневна доза. Той формира и заздравява костите и намалява невронните увреждания на мозъка, което подпомага лечението на Алцхаймер. Съдържа и витамин С с 72% от препоръчителната дневна доза, близко следван от витамин А с 64%. Витамин С е незаменимо оръжие в борбата с инфекциите, като потушава симптомите на настинка и грип, спомага за поддържане на здрава съединителна тъкан и предотвратява недостига на желязо. Витамин А, още известен като ретинол, е от изключително значение за правилното функциониране на имунната система и произвежда пигменти в ретината на окото, липсата на които може да доведе до нощна слепота.

Манганът е кофактор за антиоксидантния ензим superoxide dismutase, а калцият за здрави кости и зъби изобилства в кресона. Антиоксидантните флаваноиди като бета каротин, зеаксантин и лутеин предпазват от рак на белите дробове и устната кухина. Витамини от група Б включват рибофлавин, ниацин, витамин Б6, пиридоксин, тиамин и пантотенова киселина, всеки от които има важна роля за поддържане на отличното функциониране на клетъчните метаболитни функции.  

Супа от кресон

В кулинарията кресонът се предпочита заради своята многостранна употреба. Може да се използва в зелена салата или в комбинация с пресен спанак, да се приготви на пара и консумира като зеленчук, както и да се използва като добавка към супи за леко лютив привкус. Той е стандартна добавка към сандвичите за междинна закуска във Великобритания.

Тъй като кресонът е водолюбиво растение, преди употреба трябва да се измие обилно, след което да се накисне за половин час в разтвор на хладка вода с лимон или ябълков оцет, за да се премахнат замърсителите, паразитите и други нечистотии.

                                               РЕЦЕПТИ

Салата от кресон, спанак и круша

За нея са необходими 2 чаши нарязан кресон заедно със стеблата, стъблата

2 чаши спанак, нарязан на едро, 1 голяма или 2 средни круши нарязани на резенчета, сол и пипер на вкус, 1 настърган морков, 1 супена лъжица печен сусам. Към тях се добавя дресинг, приготвен от 1 супена лъжица джинджифил-корен настърган, ¼ чаша ябълков оцет, 2-3 супени лъжици зехтин или шарлан, сол на вкус. Разбърква се внимателно, отгоре се посипва със сумата. Дресингът пригответе с разбиване в блендера.

Супа от кресон и праз

Продукти: За нея са необходимо 3 шепи кресон, 2 стръка праз, 3 стръка селъри, 3 бр. картофи, 1 корен пащърнак, 2-3 скилидки чесън, 2 супени лъжици олио, сол и смлян черен пипер на вкус, мазнина 60 млл.

Приготвяне: Мазнината се загрява в тенджерата и в нея се запържват следните съставки, нарязани на ситно – праз, селъри, настъргания пащърнак и скълцания чесън. Добавят се нарязаните картофи, леко се запържват, разбърква се и се долива гореща вода да покрие зеленчуците, и според гъстотата, която искате да постигнете. Вари се до омекване на картофите. Добавя се измития и нарязат кресон, черният пипер и солта, и се сваля от огъня. Пестоява се под похлупак няколко минути. Сервира се без добавки или със сирене и сметана за тези, които харесват млечните продукти.

Следвай ме – Здраве / Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles