26.3 C
София
вторник, април 16, 2024
spot_img

Кулебяка със зеле и яйца

Кулебяката е вид пирог и е широко застъпена в руската кухня. Наименованието идва от старият славянски глагол „кулебячит“, което в превод означава завивам на ръка. В случая става въпрос за завиване на тесто. Някои свързват кулебянката с германската дума „kohlgeback„ – тестено изделие със зеле. Плънката на този пирог може да бъде с месо, риба, гъби, зеле.

В сезона на зелето „Следвай ме“ ви предлага една рецепта на кулебянка със зеле.

Продукти за тестото: мляко – 1 водна чаша (200 мл), мая на кубче – 20 г, яйце – 1 брой (за намазване на пирога), сол – 1 чаена лъжичка, захар – 1 супена лъжица, олио или зехтин – 2 супени лъжици, пшеничено брашно – 2,5 – 3 водни чаши.

Продукти за плънката: прясно зеле – около 60 г, яйза – 3 броя, кромид лук – 1 глава, морков средно голям – 1 брой, олио за пържене, черен пипер млян, сол – на вкус.

Приготвяне: В топло мляко разтворете маята, прибавете захарта и 2 – 3 супени лъжици пресято брашно от общото количество. Разбъркайте и оставете за около 10-15 минути на топло място. Съединете чашата мляко с останалото количество брашно. В масата с мая разбийте едно яйце, добавете сол и олио. Бийте до получаването на еднородна маса. Към млякото и брашното прибавяйте сместа с мая постепенно, като бъркате. Замесете меко, еластично тесто, което не бива да лепне по ръцете. Добавете брашно. Сложете тестото в съд, намазан с олио, покрийте се кърпа и оставете на топло да втаса за 1 – 1,5 часа.

През това време пригответе плънката. Трите яйца се измиват добре и се сваряват до добра твърдост 9 – 10 минути след кипване на водата. Охладете ги със студена вода и обелете. Нарежете ги на кубчета. Нарежете зелето на тънки ивички. Лукът изчистете и нарежете на малки кубчета. Изчистете и настържете моркова на средно голямо ренде. Запържете зеленчуците в мазнина четвърт час. Разбърквайте периодично, посолете и опиперете.

Втасалото тесто трябва да увеличи обема си. Месете го кратко, разточете го на правоъгълник с дебелина около 0,5 см. В средата на пласта сложете плънката от пържените зеленчуци, като внимавате да не стига до края на тестото. Отгоре сложете варените и нарязани яйца. Завийте и усучете по дължина. Има и друг вариант: Да завиете с плънката две ленти тесто и да ги усучете като плитка.

Приготвеното и завито тесто се намазва с яйце. Отгоре се правят малки разрези с нож, но да се внимава, за да не пробие и изтече плънката. Пече се.

Кулебяката е отличан закуска. Може да се сервира и със супа.

 

Следвай ме- Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles