18.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Купуваме лекарства с Е-рецепта до края на годината

Детската смъртност у нас намалява, показва годишен доклад на МЗ

„Електронната рецепта ще бъде въведена до края на годината. Пак до края на годината ще бъде готова и новата здравна стратегия, която се пише в момента, тъй като срокът на сега действащата изтича на 31 декември“. Това съобщи председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова по време на дискусия на тема „Бъдещето на здравната система – хоризонт 2030“, която се провежда в София.

По думите й устойчиво развитие на здравната система може да се постигне, когато решенията са резултат на диалог и консенсус между различните политически сили, консенсус в обществото, в бизнеса, в неправителствения сектор, в съсловните организации.

„Промените в сектора трябва да се случват еволюционно, а не революционно“, добави Дариткова. Според нея има още какво да се желае в областта на разходите за здравеопазване на човек от населението, на профилактиката, на продължителността на живота.

Според заместник-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков е постигнато много в областта за финансиране на здравеопазването, но все още има много да се желае по отношение на разходите за здравеопазване за всеки един човек от населението. Той поясни, че съвсем скоро ще бъде публикуван доклад за здравето на нацията, като посочи, че в него вече се забелязват положителни тенденции. Като пример той изтъкна намаляване на детската смъртност.

„В това отношение все още не сме стигнали европейските нива, но тенденцията се оформя като устойчива“ – каза заместник-министър Пенков.

„През последните пет години обръщахме сериозно внимание на своевременното лечение на болестта, но новата идея е да живеем без болест, каза зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. – Ако се живее без болест, може да се постигне увеличаване на средната продължителност на живота, която в Европа през последните 20 години е увеличена със седем години“, посочи той.

„Българският фармацевтичен съюз също подкрепя устойчивостта на процеса и ще напомняме и очакваме, в сътрудничество с Българския лекарски съюз и институциите, да видим и българския фармацевт в по-социална роля“, каза проф. Асена Стоименова, председател на съсловната организация на фармацевтите. По думите й аптеката не би трябвало да се възприема само като търговски обект. Където има засилена социална роля на фармацевтичната професия, разходите за лекарства намаляват.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров каза, че ролята на лекаря се е променила, като от последна инстанция той се е превърнал в посредник между фармацевтичната индустрия и новите технологии и пациентите си.

„Нищо не може да се прави „на парче“, трябват комплексни мерки за финансирането на системата и кадровото й осигуряване. България е една от малкото държави, в които все още не е задължително продължаващото професионално развитие и въвеждането на регистри на квалификационните документи“, посочи д-р Маджаров. По думите му регистрите ще гарантират на населението, че го лекуват квалифицирани кадри.

„Крайно време е да има механизми за преструктуриране на лечебните заведения, съобразено с нуждите на населението в даден район“, допълни той.

„Трябва да се заложат мерки за повишаване в значителна степен на доверието лекар-пациент“, каза Андрей Дамянов, представител на пациентските организации в Надзорния съвет на НЗОК. По думите му, когато се говори за хоризонт 2020-2030 г., се очаква съвременно здравеопазване и поставяне на пациента в центъра на здравната система, електронизиране на системата, статистика и добър анализ.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles