20.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Кучета имитират чувство на вина

Кучетата не изпитват вина, дори и да изглеждат виновни, те само я имитират, пише „Science Alert”. Според ветеринарния учен Сюзан Хейзъл фактът, че кучетата изглежда се срамуват, след като сме ги хванали да правят нещо лошо, говори много повече за отношенията ни с домашните любимци, отколкото за способността им да изпитват такива “сложни” емоции, като вина.

“Има редица изследвания, които доста ясно показват, че кучетата не чувстват вина – коментира Хейзъл . – Просто така работят мозъците им”.

Според него всяка поява на чувство за вина или разкаяние при кучетата е в резултат на обстоятелството, че животните са се адаптирали към живота с хора.  Hаучили са да се държат покорно, когато господарите им изразяват гняв или им подвикват.

„Чеириногите ни любимци демонстрират смирено поведение, което някои собственици тълкуват като вина – казва Хейзъл. – Животните също така разпознават езика на тялото на човека, така че в това отношение те знаят какво мислим много по-добре от самите нас”, твърди специалистът.

Независимо от това дали погрешно приписваме вина или срам на нашето любимо куче, според Хейзъл е важно собствениците да разпознават признаците на тревожност у  домашни любимци.

“Около 20 % от тях страдат от тревожност при раздяла и това често води до отклонения в поведението, като дъвчене на дивана, което обикновено завършва с порицание”, казва тя. “Докато някои хора го възприемат като нещо смешно, аз виждам едно куче, което е стресирано и действително се нуждае от помощ. Ако не я получи, тогава това е проблем”, добавя още ветеринарният експерт Сюзан Хейзъл.

Следвай ме – Хоби

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles